Skatteflykt ska kontrolleras med internationellt samarbete

Svenska staten förlorar mellan 20 och 35 miljarder kronor per år i skatteinkomster på pengar som flyttat utomlands. Nu vill Skatteverket bygga upp ett bättre samarbete med skattemyndigheter i andra länder för att få kontroll över de förlorade skattepengarna.

– Man måste försöka få in en del av de här pengarna och komma till rätta med problemet att man inte skattar någonstans och då måste vi hitta bra lösningar för det internationella samarbetet, säger Pia Blank-Törnros, jurist på Skatteverket. 

I budgetunderlaget för i år har Skatteverket begärt 100 miljoner kronor i extra. Pengarna ska gå till att bygga upp ett bättre internationellt samarbete med skattemyndigheter i andra länder. Svenska staten förlorar varje år mellan 20 och 35 miljarder kronor på att svenskar inte betalar den skatt de ska på inkomster utomlands.  Det är en summa som räcker till att finansiera barnbidraget under ett år, och mer där till.

Den oprecisa uppgiften någonstans mellan 20 och 35 miljarder beror på att Skatteverket egentligen inte vet hur mycket det rör sig om.

Mest handlar det om moms som inte betalas in och så är det skatter på pengar som vi svenskar placerar i utlandet. Men här finns också uteblivna sociala avgifter, elektronisk handel, skatt på reklam och så kallade skatteparadistransaktioner med koppling till företag.

Det är svårt, för hur ska tillexempel svenska skatteverket få reda på att Pelle säljer sina aktier som han har i företag på Malta, om inte Pelle själv uppger det.  

Att bygga upp ett närmare samarbete länderna emellan och på det sättet få kontroll över pengarna är också en naturlig utveckling, tycker Pia Blank-Törnros. 

– Det innebär att man måste förenkla att lämna uppgifter mellan länder och också öka förståelsen för varandras skattesystem. 

Men innebär inte det en harmonisering av reglerna? 

– Jo, i det långa loppet kommer det säkert att bli det. 

Varför tror du det? 

– Har man fri rörlighet kommer det till slut nästan av sig självt så att det måste bli mer lika. 

Vad tror du kommer att hända framöver med harmoniseringen? Om man ser två utvecklingar: att de andra länderna närmar sig Sveriges skattetryck eller att Sverige närmar sig de andra ländernas skattetryck? 

– Jag tror att EU:s länder kommer att närmar sig varandra. Det blir väl både uppåt och nedåt. 

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".