Bilbomb mot journalist utreds igen

Polisen har återupptagit förundersökningen kring bilbombsattentatet mot en journalist i Nacka sommaren 1999. Journalisten hade tillsammans med sin sambo granskat den nynazistiska rörelsen i Sverige och före attentatet fått mottaga flera hot.

– Anledningen till att vi tar upp förundersökningen igen är att det har framkommit nya omständigheter som gör att vi måste hålla en hel del förhör till, säger kriminalinspektör Bengt Lönnroth vid länspolisen i Stockholm. 

Vilka nya omständigheter är det? 

– Jag kan inte gå in i detalj men det kan vara fynd, tips eller uppgifter som kommer från personer som kanske står nära gärningsmannen. 

Har ni ringat in en eventuell gärningsman bättre nu än tidigare? 

– Vi har väl kanske vissa uppfattningar om var gärningsmannaskapet ligger men jag kan inte säga att vi ringat in någon speciell gärningsman, säger Bengt Lönnroth. 

Förundersökningen om den bilbomb som sprängdes i journalisten Peter Karlssons bil i juni 1999 när han skulle åka och bada med sin son återupptogs strax före jul förra året. 

Flera av de som tidigare varit aktuella i utredningen har förhörts och fler förhör kommer att hållas. 

Peter Karlsson som bland annat fick steloperera ryggen efter attentatet lever nu med skyddad identitet med sin familj. 

Bilbomben kom efter att familjens tidigare identiteter röjts på nynazistiska hemsidor på internet.  

Peter Karlsson är förvånad över att förundersökningen nu tas upp igen men hyser ändå hopp. 

– Jag har ju förhoppningar om att någon ska bli dömd och att det blir en bra förundersökning och bra rättegång så att andra människor kan se vad det här är för någonting. Det här är ju terrorism i Sverige, säger journalisten Peter Karlsson, som egentligen heter något annat.  

Johan Westerberg, Radio Stockholm
johan.westerberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista