"Möbeljätten diskriminerar palestinier"

Folkrättsprofessor Ove Bring menar att Ikea bryter mot andan i de mänskliga rättigheterna när man levererar möbler till israeliska bosättningar på ockuperad mark men inte till palestinska områden på Västbanken.

– Företag förväntas agera i andan av de mänskliga rättigheterna. Det gör inte Ikea i det här fallet, om man inte kontrollerar att deras möbelleveranser når fram även till palestinier och inte enbart israeler.

Att få en Billybokhylla levererad till den israeliska bosättningen Nokdim djupt inne på den ockuperade Västbanken är inga problem, men att få samma bokhylla utkörd till den palestinska staden Ramallah på Västbanken, det går inte.

Det fick Ekots mellanösterkorrespondent erfara när hon besökte ett av två Ikea-varuhus i Israel och utgav sig för att vara på väg att flytta till Ramallah.

Ove Bring, professor i folkrätt menar att möbeljätten därmed diskriminerar palestinier, vilket strider mot de uppförandekoder för näringslivet som FN satte upp under generalsekreterare Kofi Annans ledning för snart tio år sedan.

I den första artikeln i deklarationen står att företag ska stödja och respektera skyddet av de internationellt uttalade mänskliga rättigheterna.

På Ikeas hemsida står att företagets uppförandekod grundar sig på FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Ikea vill inte kommentera folkrättsprofessor Ove Brings synpunkter men i P1-morgon i morse sade Gabrielle Olsson-Skalin, ansvarig för bolagsjuridiken på företaget som säljer rättigheterna att använda Ikea-konceptet såhär:

– Vårt krav från alla verksamheter som bedrivs under konceptet och varumärket är att de följer de lagar och regler som finns lokalt i länderna. Också internationell lag, men framförallt lokalt eftersom detta är en lokal verksamhet och ett lokalt bolag som driver verksamheten där nere, säger Gabrielle Olsson-Skalin.

Hon hänvisar till att Ikea i Israel drivs på licens och att utkörningarna av möbler sköts av ett lokalt transportföretag. Men professorn i folkrätt Ove Bring, menar att det inte friskriver Ikea från ansvar.

– Ikea kan för det första inte bara två sina händer och säga att de inte kan göra någonting och skylla på att det är en fråga om lokal israelisk lagstiftning och att andra transportföretag bara har att följa israelisk lag.

– Ikea bör undersöka om de här transportföretagen trots allt inte kan leverera till alla personer som efterfrågar de här produkterna, säger Ove Bring.

Caroline Salzinger

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista