Bolåneinstitutet varnar för räntechock

Här i Sverige lånas pengar till bostäder som aldrig förr. Självklart betyder större lån också större risker. Statliga bolåneinstitutet räknar med att räntan inom bara något år kan vara nära dubbelt så hög som idag.

Köerna av låntagare till bankerna ringlar längre än någonsin tidigare. Lån till bostäder ökade med 289 miljarder under förra året och ingen minskning kan skönjas, snarare tvärtom. De låga räntorna pressar upp priserna på hus och lägenheter vilket gör att köparna måste låna mer.

Historiskt låg ränta
Än så länge är det inte några större problem för hushållen att bära sina skulder. Räntan är nere på historiskt låga nivåer och det gör att även familjer med beskedliga inkomster kan klara av lån i miljonklassen.

Vad händer den dag räntorna börjar gå upp?

– En normal rörlig ränta kanske ligger 1,5 procentenheter högre än vad den gör idag. I värsta fall kanske dubbelt så högt och det ska man vara beredd på att klara av med sin privata ekonomi, säger Tomas Pousette, ränteanalytiker på SBAB.

Kostnaderna kan stiga kraftigt
Genomsnittspriset på en villa är 1,1 miljon. Den som har lånat till 85 procent av värdet till rörlig ränta betalar idag strax under 2 000 kronor i månaden efter ränteavdrag. Med tre procents högre ränta, som Tomas Pousette nämner, stiger månadsräkningen till 3 600 kronor.

De som räknar med att dagens låga räntor består kan få stora bekymmer framöver, tror Thomas Pousette.

– Det kan ju finnas grupper inom hela hushållskollektivet som köper på sig dyra hus nu och finansierar dem till väldigt låga räntor och inte riktigt har räknat med att ränteläget, trots allt, normalt är betydligt högre än idag.

Det är inte ett normalt läge nu?

– Nej, de räntor vi har idag är historiskt sett väldigt låga. Det gäller särskilt de rörliga räntorna men även de korta bindningstiderna. Det är lågt, säger Tomas Pousette, ränteanalytiker på SBAB.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista