Optimistiskt på norska bostadsmarknaden

I Norge är optimismen nu stor bland köparna på bostadsmarknaden eftersom räntan är rekordlåg. De norska hushållen lånar mycket men myndigheterna varnar norrmännen för en baksmälla.

Mäklarna på M2 Eiendomsmegling i Oslo har fullt upp nu. Framförallt är intresset stort för lägenheter i den norska huvudstaden. Allt fler intresserade kommer och tittar på visningarna, säger William Holten som leder företaget.

– Vi märker att det är ett stort intresse för bostäder generellt, allra störst är trycket på små lägenheter upp till 40- 50 kvadratmeter, som är typiska ”första egna lägenheter”, säger William Holten.

Ökad efterfrågan
Efterfrågan har ökat mycket eftersom styrräntan sänkts kraftigt. Och för de som hyr ettor och tvåor i Oslo är det nu mer intressant att köpa en bostad istället för att hyra, säger William Holten.

– Hyrorna har varit 7 000-8 000 kronor i månaden. Nu vill man köpa ett hem för samma pris och komma in på bostadsmarknaden.

De små lägenheterna har blivit cirka 25 procent dyrare de senaste månaderna, säger mäklaren. En tvåa kostar upp till två miljoner norska kronor i Oslo nu.

Skillnad på köpare
Efterfrågan är stor på andra bostäder också, säger han. En ny tendens är att marknaden blivit delad i Norge. Det har blivit större klasskillnader bland köparna, säger William Holten.

– För första gången på mina tjugo år som mäklare så är vi på väg att märka klasskillnader, vi har en kategori som köper lägenheter för att få tak över huvudet och en annan kategori som lägger stor vikt vid statusen att bo på den ”rätta” adresen, att få det ”rätta” badrummet och köket.

I takt med räntesänkningarna så skuldsätter sig norrmännen alltmer, visar en rapport från norska finansinspektionen. Många lånar mer än 80 procent av bostadens värde och myndigheten varnar nu hushållen för att lånefesten kan leda till en smäll om räntorna sen börjar stiga. Myndigheten uppmanar också bankerna att vara mer försiktiga med att låna ut pengar till de köpglada norrmännen.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".