Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Samtliga 23 åtalspunkter mot Göran Lindberg

Publicerat onsdag 23 juni 2010 kl 17.11

Den före detta polischefen Göran Lindberg åtalas på sammanlagt 23 punkter. Det gäller bland annat fyra våldtäkter, varav en betecknas som grov, och tio fall av koppleri.

1. Våldtäkt, januari 2007, Täby kyrkby.
Göran Lindberg ska ha tvingat till sig samlag av en kvinna. Brottet ska ha begåtts i en bil, där Lindberg bland annat ska ha slagit målsäganden i ansiktet och tvingat henne till samlag och en annan sexuell handling som enligt åklagaren kan jämföras med samlag.

2. Grov våldtäkt, januari 2007, Täby kommun.
Brottet ska ha begåtts på en konferensanläggning, där Lindberg ska ha tvingat en då 17-årig flicka till flera samlag och sexuella handlingar som enligt åklagaren kan jämföras med samlag. Lindberg ska bland annat ha slagit flickan och fjättrat hennes armar och ben med läderremmar. Åklagaren anser att den misstänkta våldtäkten ska bedömas som grov, bland annat för att målsäganden ska ha utsatts för ”sadistiskt sexuellt våld” som medfört fysiska skador.

3. Våldtäkt, januari 2009, Stockholm.
Lindberg ska med våld ha tvingat en 17-årig flicka till samlag, och genomfört en sexuell handling som enligt åklagaren kan jämföras med samlag. Brottet ska ha begåtts i en lägenhet, där Lindberg ska ha hållit ett hårt grepp om flickans armar och med sin kroppstyngd hindrat henne från att flytta sig i sängen.

4. Våldtäkt, januari 2010, Örebro län.
Brottet ska ha begåtts på en mindre ort i länet. Lindberg ska ha tvingat kvinnan till samlag genom att slå henne i ansiktet och ta strypgrepp runt hennes hals.

5. Förberedelse till grov våldtäkt mot barn, alternativt förberedelse till grov våldtäkt, januari 2010, Stockholm och Falun.
Lindberg ska ha planerat ett sexuellt övergrepp på en då 14-årig flicka som han fått kontakt med. Han ska ha haft med sig en väska med föremål som enligt åklagaren är avsedda att användas som hjälpmedel vid sexuella övergrepp mot människor, bland annat en ögonbindel, läderremmar och läderpiskor. Åklagaren anser att brottet ska bedömas som grovt, bland annat för att målsäganden var så ung, och för att planen var att flera personer skulle förgripa sig på henne, enligt åtalet.

6. Koppleri, januari till augusti 2009, Stockholm.
Lindberg ska dels ha främjat sexköp och dels ha tagit emot och behållit betalningen för sexuella kontakter som målsäganden utfört. Han ska bland annat via en teletjänst ha berättat för åtskilliga sexköpare var de kunde hitta målsäganden. Han ska också ha skjutsat målsäganden och en annan kvinna (se åtalspunkt 14) till ett möte med en man på ett hotell i Stockholm.

7. Koppleri, vintern 2009, Stockholm.
Lindberg ska ha ordnat två möten mellan målsäganden och en sexköpare, och skjutsat målsäganden till mötena. Han ska också ha tagit emot och behållit betalningen för de sexuella kontakterna.

8. Koppleri, hösten 2009, Stockholm.
Lindberg ska ha fått kontakt med en sexköpare via en teletjänst och sedan skjutsat målsäganden till ett möte med sexköparen. Han ska också ha tagit emot och behållit betalningen för den sexuella kontakten.

9. Koppleri, december 2009, Stockholm.
Lindberg ska via sms ha arrangerat en sexträff med målsäganden, där han själv och en annan man skulle delta. Enligt åtalet skulle den andra mannen betala för den sexuella kontakten, men mötet blev aldrig av.

10. Koppleri, januari 2010, Örebro län.
Brottet ska ha begåtts på en mindre ort i länet. Lindberg ska ha föreslagit för två målsägande att de skulle ha sexuella kontakter med fyra män samtidigt. För detta skulle de få 10 000 kronor vardera.

11. Koppleri, december 2009, Stockholm.
Lindberg ska ha försökt arrangera två sexträffar på ett hotell i Stockholm. Vid det ena tillfället skulle han själv, en annan man och en målsägande delta. Det mötet blev dock inte av, enligt åtalet. Vid det andra tillfället skulle Lindberg, en annan man samt två olika målsägande delta. Det var dock bara Lindberg själv som träffade de två målsäganden på hotellet, enligt åtalet.

12. Koppleri, januari 2010, Stockholm.
Lindberg ska ha upplyst presumtiva sexköpare om att målsäganden sökte sexkunder, på vilket hotell hon fanns, hennes telefonnummer samt vad den sexuella kontakten skulle kosta.

13. Koppleri, januari 2009, Linköping.
Lindberg ska ha haft kontakt med en sexköpare via en teletjänst, och upplyst mannen om vilket hotell i Linköping målsäganden vistades på.

14. Koppleri, våren eller sommaren 2009, Stockholm.
Lindberg ska ha haft kontakt med en sexköpare via en teletjänst, och skjutsat målsäganden och en annan kvinna (se åtalspunkt 6) till ett hotell i Stockholm, där sexköparen mött upp. Målsäganden lämnade dock hotellrummet innan hon fått någon betalning.

15. Koppleri, oktober 2006 till augusti 2008, Sollentuna kommun.
Lindberg ska vid ett tillfälle under den här tiden ha haft kontakt med en sexköpande man via en teletjänst, och sedan skjutsat mannen till målsägandens dåvarande bostad.

16. Köp av sexuell tjänst, september 2008 till augusti 2009, Stockholm och Linköping.
Under den här tiden ska Lindberg vid i vart fall tio olika tillfällen ha skaffat sig en tillfällig sexuell förbindelse mot ersättning av målsäganden.

17. Köp av sexuell tjänst, januari 2009 till hösten 2009, Stockholm, Uppsala och Falun.
Lindberg ska under den här tiden vid tio olika tillfällen ha skaffat sig en tillfällig sexuell förbindelse mot ersättning av målsäganden.

18. Köp av sexuell tjänst, december 2009, Stockholm.
Vid två tillfällen i december ska Lindberg ha skaffat sig en tillfällig sexuell förbindelse mot ersättning av målsäganden.

19. Köp av sexuell tjänst, januari 2009 samt våren eller sommaren 2009, Linköping och Stockholm.
Lindberg ska ha skaffat sig en tillfällig sexuell förbindelse mot ersättning av målsäganden under de här tidpunkterna.

20. Köp av sexuell tjänst, december 2009 och januari 2010, Stockholm.
Lindberg ska på två olika datum i december och januari ha skaffat sig en tillfällig sexuell förbindelse mot ersättning av målsäganden.

21. Köp av sexuell tjänst, januari 2010, Örebro län.
Vid ett tillfälle i januari ska Lindberg ha skaffat sig en tillfällig sexuell förbindelse mot ersättning av målsäganden.

22. Köp av sexuell tjänst, januari 2010, Tibro.
Lindberg ska vid ett tillfälle i januari ha skaffat sig en tillfällig sexuell förbindelse mot ersättning.

23. Försök till köp av sexuell tjänst, januari 2010, Hässleholm.
Lindberg ska ha försökt att skaffa sig en tillfällig sexuell förbindelse mot ersättning.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".