Norska könsbyten räddning för Linköpingssjukhus

Norska patienter räddar kvar operationerna för könsbyten i Linköping. Universitetssjukhuset i Linköping är en av två kliniker i Sverige där könsbyten görs och den enda som gör operationer av både män och kvinnor. Kliniken hotas av besparingar och enligt professor Gunnar Kratz är räddningen de norska patienterna från Rikshospitalet i Oslo.

– Vi har hjälpt till sedan flera år tillbaka att träna upp kirurger i Norge. Nu har den kirurg som var tänkt att göra det hela hoppat av så att man har ingen kunnig kirurg. Eftersom vi har samarbetat sedan tidiagre och har lång erfarenhet av det här så frågade man oss.

Ser ni det här framför allt som en ekonomisk vinst?

– Jag ser det framför allt som en möjlighet att slippa göra oss av med resurser, personal, operationssalar, sängar och så vidare, säger Gunnar Kratz.

Hitttills har universitetssjukhuset avtalat med Rikshospitalet om att utföra sex könsbyten under våren, men troligen kommer runt femton att ha opererats före årets slut.

Priset för varje operation är ungefär 200 000 kronor, vilket gör det möjligt att behålla operationskapacitet, som annars riskerade att försvinna i de pågående nedskärningarna.

Hopp om mer samarbete
Tanken är dock att fortsätta utbildningen av norska läkare och sjuksköterskor, som följer med patienterna till Linköping för att lära sig tekniken och vården. När väl norska sjukvården börjar utföra könsbyten, hoppas Gunnar Kratz på en annan typ av samarbete.

– I en sådan här patientgrupp som är ganska liten behöver man ha kontakt med andra centra, måste bygga upp en verksamhet så att den blir lite större, man kan göra bättre studier, man kan följa upp patienter och utveckla verksamheten på en bättre sätt. Självklart leder det till samarbeten även inom andra områden och andra typer av kirurgi, säger han.

Fler byter kön
Antalet svenskar som byter kön har ökat på senare år. Förra året genomfördes ett 30-tal könsbyten. Enligt Gunnar Kratz påverkar inte de norska patienterna kön för de svenska.

– Det påverkar väntetiden i positiv riktning, i och med att vi kan hålla kvar resurser som vi annars skulle ha förlorat, så kommer det att påverka våra möjligheter att ta hand om svenska patienter på ett positivt sätt, säger professor Gunnar Kratz.

Claes Lundkvist, SR Östergötland
claes.lundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".