Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Massgripanden av muslimer i Moskva

Publicerat måndag 8 mars 2004 kl 11.48

Just nu är det långledig helg i Ryssland. En helg med extra säkerhetspådrag av rädsla för nya terrordåd. Amerikanska ambassaden har varnat sina medborgare från att gå i kyrkor, moskéer eller synagogor och hålla sig borta från platser med mycket folk. Polis har gripit en rad muslimer utanför moskéer.

Det är helgledigt och folktomt i Moskva, men samtidigt råder högsta beredskap för nya terrordåd. Säkerhetstjänsten FSB har varnat och inrikestrupper har skärpt bevakningen. Före helgen greps muslimer som lämnade en av de största moskéerna i Moskva.

Ideologiskt motiverat
Chefen för inrikesministeriets avdelning för allmän ordning Nikolaj Pershkutkin ville inte säga exakt hur många som greps. Men personer som var där säger att det var ett 80-tal som fördes bort.

Nikolaj Pershuktin förklarade att ingen av dem som fördes bort direkt var inblandade i terrordåd, men de var ideologiskt motiverade att utföra terrorhandlingar och därför greps de. Ett uttalande som upprör muslimska ledare.

Vid tre tillfällen har alla troende kontrollerats på fredagarna när de lämnat moskéer i Moskva. Dessutom har FSB krävt att få gå igenom moskéernas räkenskaper. Muslimska ledare har varnat för att detta kan leda till ökade etniska motsättningar.

Få kritiserar offentligt
Med mindre en vecka kvar till valet är det dock få muslimska ledare, som offentligt vill kritisera de ryska myndigheterna.

Inför presidentvalet på söndag pågår en kombinerad morot- och piska-kampanj från centralmakten. Den handlar framförallt om att få människor att gå och rösta och gärna på den sittande presidenten Vladimir Putin.

Centralmakten sätter press på regionala och lokala ledningar att genomföra ett framgångsrikt val. Det innebär att minst 50 procent röstar för att valet ska bli giltigt.

Muslimska ledare talar därför tyst om Putins krig mot terrorismen, som i praktiken framförallt drabbar muslimer, och hellre om de goda relationerna med centralmakten. Det muslimska ledarskapet i Ryssland är också ekonomiskt beroende av denna centralmakt och vill inte riskera minskade statsanslag eller andra åtgärder som begränsar deras religiösa frihet.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".