SACO vill utreda tre terminer på högskolan

Tre terminer på högskolan skulle ge effektivare utbildning och göra det lättare att få personal till bristyrken som läkare. Det hävdar folkpartiet och akademikerfacket SACO:s studentråd, som gemensamt kräver att regeringen utreder möjligheten att införa tre terminer på högskolan, istället för dagens två. (Ekot)

Intresset från framför allt de stora universiteten är svalt, men både samhället och studenterna skulle tjäna på förändringen, säger ordföranden i SACO:s studentråd, Linda Syrén.

– Vi vill att om man vill ta ut sin examen snabbare så ska man kunna göra det. Istället för att läsa 40 veckor, så läser man 45 veckor, vilket innebär att man snabbare skulle kunna komma ut i yrkeslivet, vilket också skulle ge en samhällsekonomisk vinst tror vi. Men regeringen vågar inte ta steget ut. Det vi vill ha hjälp med är en bred parlamentarisk utredning, för att vi tror att det krävs för att högskolor och universitet ska våga testa den här verksamheten, säger Linda Syrén.

Bara folkpartiet stödjer idén
Folkpartiet stödjer idén aktivt, men från regeringen och utbildningsminister Thomas Östros har intresset hittills varit litet.

Nyligen fick Östros frågan i riksdagen om regeringen ville stödja ett försök med treterminssystem, som sedan skulle utvärderas. Den som frågade var folkpartiets Ulf Nilsson, som också är vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott. Svaret Östros gav då var att han är positiv till idén, men att något särskilt försök inte behövs eftersom det redan nu är fritt fram för de skolor som vill att införa tre terminer.

Men bland de stora universiteten och högskolorna finns ingen som vill byta system, visar Ekots rundringning. Inge-Bert Täljedal är rektor för Umeå universitet, och han säger att svenskar behöver vara lediga på sommaren, och därför är treterminssystemet en dålig idé.

– De svenska semestertraditionerna lägger till exempel ett väldigt hinder i vägen mot att tvinga lärare och studenter att jobba lika intensivt i juni, juli augusti som i februari till exempel .

Ser du några fördelar med systemet?

– Ja men bara på skrivbordet.

Ja, av landets högskolor och universitet är det bara lilla högskolan i Trollhättan-Uddevalla som kan tänka sig att pröva tre terminer, men en liten högskola har svårt att byta system på egen hand.

På IHR kan man läsa med högre takt
Debatten om treterminssystemet har funnits i flera år, men idag finns bara enstaka utbildningar där studenterna läser under hela året, som reklamutbildningen IHR, som är en del av Stockholms universitet.

IHR är en vidareutbildning där man läser hela 60 poäng under 15 månader, alltså en högre takt än vad SACO föreslagit.

För studenterna Malin Hälare och Maria Bäckman var den höga studietakten på IHR en förutsättning för att de alls skulle välja att studera vidare.

– Speciellt om man redan är ute i arbetslivet och som jag också har familj, som många i klassen, så är det bra att kunna att göra det här snabbt för att slippa vara borta länge från arbetslivet, säger Maria Bäckman.

– En absolut förutsättning för att jag skulle kunna gå en sån här utbildning är att det skulle vara kort tid Annars hade jag aldrig kunnat ta mig tid att studera, det hade inte gått annars, säger Malin Hälare.

Jenny Carlsson
jenny.carlsson@sr.se

Agneta Johansson, Umeå
agneta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista