Centerungdom vill peta EU-kritiker från EU-listan

Centern ska fastställa sin lista på kandidater till Europa-parlamentsvalet på måndagen. Samtidigt har det brutit ut en strid i centern om partiets EU-kritiker. I ett upprop organiserat av centerns ungdomsförbund kräver en rad centerpartister att EU-kritikerna ska tas bort från partiets lista.

Bakom uppropet för tydligare centerparti i EU-frågan, står centerns ungdomsförbund, men även andra centerorganisationer finns representerade. Vad det handlar om är att uppropet vill ha bort centerns EU-kritiker från partiets lista till Europaparlamentsvalet.

Otydlig linje
EU-kritikerna har svenskt utträde på sitt program. Därför tycker de som står bakom uppropet att EU-kritikerna gör centerns linje otydlig. De bör antingen tas bort eller flyttas ner från partiets kandidatlista till Europaparlamentsvalet, annars är det risk för politiskt självmord, skriver uppropets undertecknare.

Det är som att själv hänga upp snaran, kliva upp på en stor iskub och stoppa in huvudet i snaran, står det i uppropet.

Maud Olofsson kallade i ett tal på måndagsförmiddagen dem som vill lämna EU för trångsynta nationalister. Frågan är om det omdömet också gäller hennes egna partikamrater?

– Jag tror att man måste fundera en bit till för att se, ta ett steg och fundera på: hur ser framtiden ut? Många av dem som är kritiska till EU är ju det för att EU lägger sig i detaljfrågor som morkullor och rovdjurspolitik och annat.

Vill du att EU-kritikerna som har på sitt program att centern ska lämna EU, vill du att de ska stå på centerns lista?

– Det är inte jag som avgör vilka som ska stå på listan, det är dagens förtroenderåd.

Kritkerna har stöd bland medlemmar
Maud Olofsson väljer alltså att inte gå i direkt strid med EU-kritikerna.

EU-kritikerna leds av Hans Lindqvist och han tycker att han har tillräcklig stor del av partiet bakom sig.

– Ja det är hårda besked, men jag tycker att man ska ha stor respekt, inte minst i centern, för makt underifrån. I det här fallet finns det en medlemsomröstning som ligger till grund för den här stämman, det här förtroenderådet. och den tycker jag att man i huvudsak ska följa. Dessa personer som är EU-kritiker har fått ordentligt med stöd från centerrörelsens medlemmar och det tycker jag att förtroenderådet ska bekräfta.

Men betyder inte det här att ni faktiskt vill att Sverige ska lämna EU - att partilinjen ska bli väldigt otydlig?

– Vi har ett EU-kritiskt nätverk sedan tolv år tillbaka ett par år före folkomröstningen och vi har sagt att vi nu ska se över våra stadgar om utträde. Vi har föreslagit att det inte är aktuellt med utträde.

Men det betyder alltså att ni biter er fast i partiet?

– Det finns ingen anledning att lämna ett parti som man har tillhört i trettiofem år om man tror på idéerna och tror på partiets framtid. Det är tvärtom så att man vill vara kvar och slåss för det man tror på, så är det med mig, säger Hans Lindkvist.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".