Protester i norr mot regleringar av fjällflyget

Flyget i fjällen bullrar för mycket anser Naturvårdsverket och Luftfartsverket. Om regeringens miljömål ska klaras, måste fjällflyget regleras, menar verken. Men de små bolagen som flyger i fjällvärlden protesterar. En reglering skulle vara förödande både för flyg- och turistföretagen. På måndagen startades en budkavle i Kiruna. Den ska vidare söderut till miljöminister Lena Sommestad.

– Jag känner det som att det här är en Stockholmsprodukt. Man har inte riktigt uppfattning om hur viktigt fjällflyget är för att vi ska ha en levande turistnäring i länet och i sin tur ha ett levande Norrbotten. Jag tycker att det här lagförslaget kan lägga en död hand över vår fjällvärld här uppe för att folk kan inte ta sig ut i fjällen. det säger den folkpartistiska riksdagsledamoten Anna Grönlund, som är en av initiativtagarna till budkavlen.

Ett av regeringens 15 miljömål från -99 är ”en storslagen fjällmiljö”, med delmålet: försumbart buller i fjällen.

Men flyg bullrar. Naturvårdsverket har därför tillsammans med Luftfartsverket föreslagit flygförbud i samma områden där det i dag är skoterförbud, med möjlighet till dispens. Annars nås inte delmålet om försumbart buller i fjällen som ska vara uppfyllt 2010. Det konstaterar Allan Nilsson, avdelningsdirektör vid Naturvårdsverket.

– Försumbart är ju att man inte störs av bullret och det är en mycket låg nivå, menar han.

Men då kan man ju inte ha någon flygtrafik alls, för det bullrar ju?

– Nja, man kan ha flygtrafik, men inte landa överallt. Man kan reglera upp det så att man har flygfria områden. Kan man inte nå miljömålen då måste man ju ändra dem.

Agneta Johansson, Umeå
agneta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".