Lagstiftning om heltidsjobb dröjer än

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och det socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande Nalin Pekgul riktar hård kritik mot regeringen för att den, trots upprepade utfästelser, ännu inte stiftat en lag som garanterar rätt till heltidsarbete.

Wanja Lundby Wedin väntar otåligt.

– Det här är en fråga som är så oerhört viktig för att kvinnor verkligen ska få jämställda villkor med män i arbetslivet och rätten till egen försörjning. Här måste man göra en tydlig politisk viljeinriktning genom att lagstifta, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Under många år har socialdemokraterna betraktat ofrivilliga deltidsarbeten som styggelse och typisk kvinnofälla.

Till en början försökte man få arbetsgivarna att erbjuda heltidsjobb på frivillig väg.

Verka för lagstiftning
När man inte tyckte det hände tillräckligt mycket fattade den socialdemokratiska partikongresen i november 2001 beslut om att ”verka för att lagstifta om rätt till heltid”. Vid den här tiden var Mona Sahlin ansvarig minister.

När ingenting hade hänt i lagstiftningsfrågan hösten efteråt lovade Sahlin, några veckor för valet 2002, att det skulle komma ett lagförslag senare den hösten. Hon kunde inte hålla löftet

– Jag trodde verkligen att kommuner och landsting skulle vara ännu mer moderna och inse att för att kunna locka unga människor till vården genom att kunna erbjuda arbetstider som unga tjejer idag vill ha. Det är därför lagstiftningsarbetet inte gått fram lika fort för jag trodde, naivt kanske, att verkligheten skulle ändra sig fortare än den gjort, säger Mona Sahlin.

I dag är det arbetslivsminister Hans Karlsson som ansvarar för frågan.

Väntar på förslag
I januari förra året sa han till tidningen Kommunalarbetaren att han ”har ett utredningsdirkektiv i portföljen, som vi ska ta på ett regeringssammanträde ganska snart”.

Något direktiv har drygt ett år senare ännu inte kommit.

Hans pressekreterare låter hälsa att det ska komma under våren och att det på senare tid varit så många andra frågor, som Hans Karlsson varit tvungen att ägna sig åt.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".