Läkare vill ha mer forskning om östrogenets effekter

Hormonet östrogen som används vid klimakteriebesvär kan skydda mot demenssjukdomar - om behandlingen sätts in i tid. Det visar en studie av närmare 1 500 kvinnor i Finland. Men den senaste tidens forskning om östrogen har mest handlat om risker för allvarliga biverkningar. Det återstår mycket forskning innan det finns preparat som är helt riskfria, säger Miia Kivipelto, läkare och forskare vid Äldrecentrum i Stockholm.

– Vi behöver absolut mer basal forskning, för att lära mer om östrogenets effekter och att möjligen hitta nya läkemedel som har positiva effekter av östrogen utan biverkningar.

Idag är det svårt att få kvinnor att ställa upp i studier om östrogen på grund av riskerna. Nya siffror från Socialstyrelsen visar på en brant nedgång i användandet av östrogen. Det är ett bakslag från det tidiga 90-talet då östrogen lanserades mer eller mindre som ett undermedel.

Forskningsrön oroar
I dag handlar forskningsrönen mest om förhöjda risker, för bröstcancer, slaganfall och hjärtsjukdomar. Det leder till oro och att många kvinnor avstår från östrogen trots allvarliga klimakteriebesvär. Också det är ett problem, säger Miia Kivipelto.

– Om man har mycket starka klimakteriebesvär, om man inte kan sova och mår dåligt så är det inte bra heller.

Nyligen avbröts två svenska östrogenstudier sedan man funnit en ökad risk för bröstcancer och för att kvinnor som haft bröstcancer skulle få återfall.

Men den risken är störst om man tagit östrogen under många år och även efter klimakteriet.

Skydd mot demens
Rekommendationen från Läkemedelsverket idag är att ta det när klimakteriebesvären är som störst och under så kort tid och så låga doser som möjligt. Mycket tyder på att det är just då som östrogen också kan skydda mot demens, säger Miia Kivipelto.

– Vi tror på att det kanske är den här kritiska tidpunkten som är viktig, att om man sätter in östrogen när man har besvär och använder det under så kort tid som möjligt för att undvika biverkningar, att det då kan vara effektivt. Vi hoppas få studier över detta i framtiden, säger Miia Kivipelto.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".