Oro för extremhöger på frammarsch i Europa

I helgen vann den österrikiske extremhögerpolitikern Jörg Haider oväntade framgångar och nu verkar även extremhögern i Belgien åter vara på frammarsch. En ny opinionsundersökning visar att både det flamländska Vlaams Blok och Front National har fått många nya röster i den fransktalande delen av landet.

Det är tre månader kvar till de regionala valen och Europavalet i Belgien och de nya opinionssiffrorna, de första sedan september förra året, har väckt oro och förstämning. Extremhögern har stärkt sina positioner i alla de tre regionerna; Flandern, Vallonien och Bryssel med omnejd.

Det flamländska främlingsfientliga partiet Vlaams Blok har ökat med 4,4% till drygt 22% av rösterna i Flandern och med 2,4% till drygt 8% i Brysselregionen. I det fransktalande Vallonien i södra Belgien har Front National, släkting till Le Pens parti i Frankrike, ökat med nära 3% till 8,5%.

Vlams Blok kan få stort inflytande
Om dessa prognoser bekräftas i regionalvalen i juni blir Vlaams Blok det näst största partiet i Flandern och störst parti i den flamländska språkgruppen i det regionala parlamentet i Brysselregionen.

Flamländarna har visserligen bara 15% av platserna i Brysselparlamentet mot vallonernas 85%, men det flamländska högerextrema partiet skulle ändå få ett stort inflytande eftersom det krävs dubbel majoritet, det vill säga majoritetsbeslut i båda språkgrupperna när man tillsätter ministrar i den regionala regeringen.

Lagändring kan stoppa extremhögern
Eftersom de andra partierna i Bryssel och i andra delar av Belgien dyrt och heligt lovat att inte samarbeta med högerextremisterna, så skulle en stärkt ställning för Vlaams Blok i praktiken betyda att arbetet i det regionala parlamentet i Bryssel skulle lamslås.

Oron över extremhögerns nya framgångar är så stor att det nu diskuteras öppet vilka lagändringar som kan göras på kort tid som kan förhindra att Vlaams Blok får ett avgörande inflytande över den regionala politiken i Belgien.

Den nya opinionsundersökningen visar också att de liberala förlorat så många röster till bland annt de högerextrema partierna att Belgiens premiärminister Guy Verhofstad nu ser sitt regeringsunderlag vackla.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".