Louise Julian mäktigaste kvinnan

Det är ju internationella kvinnodan idag och i samband med den brukar tidningen Veckans Affärer slå på stort och utse näringslivets mäktigaste kvinna. På måndagen framträdde hon på ett seminarium i Stockholm: Louise Julian, vd för språkutbildaren EF Education.

Enligt Louise Julian skulle mer hemhjälp leda till fler kvinnor på ledande poster i näringslivet:

- De måste få hjälp med att få ihop pusslet så det är någonting som jag tror politikerna måste fundera på så att det är ekonomisk möjligt. För det går inte att vara chef och att ta hand om allting hemma samtidigt.

Kvotering var ett ämne som behandlades på måndagens smeinarium i Stockholm. En åsikt som framfördes var att tvång skulle vara att skjuta över målet.

Sedan 1990 har andelelen kvinnor i börsbolagens styrelser ökat från tre till elva procent. Regeringen har nu hotat med lagstiftning om den siffran ökar till 25 prcoent i år. Något som Louise Julian skakar på huvudet åt.

- Jag tror att det är fel att tvinga fram kvinnor på det sättet. Man måste utgå från kompetens och erfarenhet. Annars försvagar man ju styrelserna och ledningarna.

Martin Hedberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista