Akrivbild: Erik G Svensson/PRB

Kvinnor väntar längre på operationer

Kvinnor får vänta längre än män när det gäller operation av grå starr. Även när det gäller kranskärlbehandlingar missgynnas äldre och därmed fler kvinnor än män. Det är några slutsatser i Socialstyrelsens lägesrapport om hälso- och sjukvården som presenteras på tisdagen.

– Vi har framförallt tagit upp frågan om den äldre kvinnans vård och behandling, till exempel inom ögonsjukvården när det gäller operation för gråstarr. Vi ser att kvinnor har lite längre väntetid till operation och lite sämre synskärpa när de väl får komma in till operation, säger Pia Maria Jonsson vid Socialstyrelsen som har lett arbetet med rapporten

– När man är gammal och mycket gammal har synen en stor betydelse för funktionsförmågan. Det är inte irrelevant om man ser dåligt, det kan faktiskt göra att man riskerar att halka eller råka ut för olyckor som kan få besvärliga konsekvenser.

Väntetiden varierar
Sjuttio procent av alla gråstarrpatienter fick vänta högst sex månader på operation år 2002. Det är cirka 10 procent bättre än två år tidigare.

Väntetiderna varierar mellan olika landsting, men nästan överallt fick kvinnorna vänta längre på operation. Längst var väntetiderna i Kalmar, Gotland och Västerbottens län. Störst skillnad i väntetid för män och kvinnor hade Jämtlands läns landsting.

Synen på gamla
En annan del av vården där man kan se könsskillnader är kranskärlsjukdomar. Socialstyrelsen skriver också i sin rapport att det är förvånande att inte fler kranskärlspatienter behandlas för att öppna de tilltäppta kärlen med antingen medicin eller kirurgi, eftersom metoderna utvecklats så att möjligheterna har ökat.

Dessutom är det stora skillnader mellan olika landsting i hur stor andel patienter som får sån behandling, 54 procent i Västra Götaland, ligger i botten, medan Värmland i topp behandlar 74 procent av de akuta hjärtinfarkterna.

Också i den här delen av hjärtsjukvård finns könsskillnad, yngre patienter behandlas avsevärt oftare än äldre. Och eftersom det finns fler kvinnor än män bland de äldsta patienterna, så får kvinnor behandling mer sällan.

– Jag tror att det inom den del områden handlar om synen på de gamla. Förutom att den äldre delen av befolkningen är gamla så är det också en stor majoritet kvinnor. Det handlar på något sätt om samspelet mellan ålder och kön. Jag tror att vi måste fundera på hur hälso- och sjukvården handskas med den allt mer växande äldre befolkningen av vilka just en stor majoritet kommer att vara kvinnor, säger Pia Maria Jonsson

Fler drabbas av bristningar
När det gäller de lite yngre kvinnorna och förlossningsvården, har andelen kvinnor som drabbas av allvarliga bristningar i underlivet ökat de senaste fem granskade åren. Nära fyra procent drabbades av det år 2002, med stora variationer mellan landstingen. I Blekinge, Östergötland och Stockholm skadades mellan 5 och 6 procent, dubbelt så många som i Västmanland.

Socialstyrelsens lägesrapport ska beskriva tillgänglighet och kvalitet i vården. 7 av 10 anser att de har tillgång till den vård de behöver. Men ett problem för Socialstyrelsen är att det alltjämt är många sjukhus och vårdcentraler som inte alls låter mäta kvalitén på sin vård.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".