Ny grundlag i Irak trots missnöje

I Irak undertecknades på måndagen den tillfälliga grundlag som ska börja gälla i sommar när USA överlämnar makten till irakierna. Shiamuslimerna är inte riktigt nöjda med den nya författningen.

Den här grundlagen har försenats av shiamuslimska invändningar, men efter att deras främste andlige ledare gett ett motvilligt klartecken så kunde också shiamuslimerna i det USA-tillsatta styrande rådet sätta sina namn under dokumentet.

Shiamuslimerna vill uppenbarligen inte bli beskyllda för att sabotera överföringen av makten till irakierna själva.

Federal stat
Det innebär att de nu godkänner att Irak kan bli en federal stat, en stats där olika landsdelar kan få självstyre.

Det har varit ett absolut krav från Iraks kurder, som redan har en omfattande autonomi.

Islam blir landets statsreligion, men blir inte allenarådande utan den kommande lagstiftningen kan också hämta inspiration från annat håll.

I konstitutionen har också skrivits in att de mänskliga rättigheterna ska följas i Irak och i den kommande lagstiftande församlingen eller parlamentet ska minst 25 procent av medlemmarna vara kvinnor.

Permanent grundlag nästa steg
Det är en provisorisk grundlag som gäller fram till dess en lagstiftande församling har skrivit en slutlig, permanent konstitution.

Valet till den församlingen ska genomföras senast i januari nästa år. Med tanke på de invändningar som shiamuslimerna har haft och fortfarande har mot den provisoriska grundlagen, är det ganska troligt att deras krav kommer att föras fram igen när en permanent grundlag ska skrivas.

Shiamuslimerna är inte bara kritiska till kurdernas krav på långsgående självstyre, utan också till att islam inte får styra alla framtida lagstiftning i Irak, vilket bland annat skulle hota kvinnornas ställning i landet.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".