Ny förundersökning mot friad Trustorman

Ett nytt åtal kan komma att väckas mot en av huvudpersonerna i Trustorsvindeln.

Det gäller Thomas Jisander, som friades i Hovrätten för sin roll i Trustorhärvan. Skattemyndigheten kräver Thomas Jisander på miljontals kronor som han ska betala i skatt. Det är statsåklagare Berndt Berger som nu startat en förundersökning mot Jisander

Misstanken gäller grovt skattebrott. Skattenämnden har upptäckt att det vid tiden för Trustorplundringen 1997 har passerat mångmiljonbelopp via Thomas Jisanders bankkonton. Skattemyndigheten har därför eftertaxerat honom och kräver miljoner kronor i skatt. Den av åklagaren inledda förundersökningen blir troligen klar till sommaren. Därefter beslutar han om det ska bli åtal.

Thomas Jisander var en av huvudpersonerna när Trustor tömdes på sina tillgångar 1997. Jisander fälldes i tingsrätten och dömdes till fem års fängelse för sin medverkan i brottet. Han friades senare av en oenig hovrätt.

Thomas Jisander företräds av advokat Leif Silbersky som säger till Ekonomiekot att hans klient har förhörts en gång och bestrider all form av brott.

Tommy Fredriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".