Skådespelerskan Vanessa Redgrave omgiven av sin bror Crin Redgrave och Azmat Begg, vars son hålls fången på Guantanamobasen. Foto: Ron Edmonds/PRB

Anhöriga till Guantanamofångar demonstrerade

Anhöriga till flera av de europeiska fångar som sitter internerade på den amerikanska militärbasen Guantanamo protesterade på måndagen framför USA:s Högsta Domstol.

Kyrkliga ledare, människorättsorganisationer, skådespelerskan Vanessa Redgrave och föräldrar till fångar på Guantanamobasen protesterade på trappan till Högsta domstolens byggnad på Capitol Hill här i Washington.

Bankkamreren Azmat Begg pappa till den engelske medborgaren Moassm Begg läste upp ett brev till President Bush. Min son som arbetade i ett biståndsprojekt för att bygga en skola i Pakistan har nu suttit fången över två år utan att veta vad han anklagas för.

– Jag förstår att USA är upprörda efter vad som hände den 11 september. Men varför internerar denna rättstat oskyldiga människor, sa Azmat Begg.

Även anhöriga till tyska och franska medborgare talade under protestaktionen. Senare på måndagen ska det hållas en ekumenisk gudstjänst för de internerade och sedan ska de anhöriga överlämna sina protestbrev till Vita Huset som dock av säkerhetsskäl inte tar emot dem utan uppmanat dem att skicka ett fax.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista