Sista chansen för amnesti i Rwanda

Anklagade för folkmordet i Rwanda erbjuds nu en sista chans att få amnesti. Den här veckan kan tiotusentals fångar erkänna sina brott och få möjligheten att frisläppas på tioårsdagen av folkmordet i början av april.

En folkmördare känner man igen på den ill-skära dräkten, en lysande rosa pyjamas, som är den officiella fängelsedräkten. De finns ute i samhället, ingår i vanliga arbetslag, som i centrala Kigali där de gräver ner en vattenledning.

Ingen reagerar, folk går förbi på väg till sina arbeten och passerar gruppen av ett tjugotal män där två rosa dräkter sticker av.

Erkänt brott
Dessa fångar har erkänt sina brott, och har nu samhällstjänst. Trots att nästan alla förbipasserande har förlorat någon nära och kär i folkmordet, så är det accepterat att förövarna skall få komma tillbaka in i samhället.

För samtidigt finns omkring 80 000 fångar, anklagade för folkmord, i landets fängelser, som egentligen bara är byggda för en fjärdedel av antalet.

Greps för 10 år sedan
Många greps redan för tio år sedan, men fick sedan vänta i minst tre år för att få veta vad de var anklagade för, och ytterligare år innan ett åtal kom. Och ännu har ingen hört deras fall.

Rwanda återinrättade traditionella domstolar, där ett byråd i hembyn skulle höra fången, som förhoppningsvis erkände och kunde dömas till antingen fängelse, som de redan suttit av, eller samhällstjänst. Trots att 25 000 fångar släpptes förra året, så går processen långsamt.

Erbjudande om amnesti
Därför kommer nu regeringens erbjudande om amnesti, som kan innefatta tiotusentals av de minst belastade, de som tvingades delta, eller inte vågade stå vid sidan av, men erbjudandet gäller inte planläggarna och ordergivarna.

Rwanda framstår som ett under av försoning mellan folkgrupper - på ytan; men vad offren tänker när de nu ser män i ill-skära dräkter svinga sina machetes för att kapa trästänger vid ett gatuarbete, samma män som svingade machetes för tio år sedan i ett annat syfte, det kan man bara ana.

Vincent Dahlbäck, Kigali, Rwanda
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".