Sprithandel på internet tas upp i domstol

Tullen i Skåne har den senaste tiden gjort en rad beslag av sprit som köpts av privatpersoner via internet. Senaste beslaget rörde ett 20-tal personer som fick sin beställda alkohol beslagtagen och nu blir handeln med sprit över internet en fråga för domstol. Frågan är av principiell betydelse och kan komma att påverka Systembolagets försäljning.

Staffan Edh är advokat och tänker driva frågan som ett pilotfall.

– Det är ju den principiella frågan: Måste man resa eller inte resa för att få ta hem alkohol från en annan medlemsstat för privat bruk? säger han.

Lagstiftningen inte entydig
Huvudprincipen inom EU är att man skall vara resande. Man måste alltså personligen transportera alkoholen från ett annat EU-land till Sverige.

Men lagstiftningen är inte entydig. Så sent som förra året hävde hovrätten i Malmö ett tullbeslag av alkohol som en person resande i Spanien köpt in för privat bruk, men låtit en transportfirma föra in i Sverige.

Högsta domstolen prövar just nu ett fall där en person, som inte varit resande, köpt och låtit föra in alkohol i landet. I det aktuella fallet med internethandel är det över 150 personer som riskerar åtal för brott mot smugglingslagen. Svenska regler prövas mot EU:s frihandelsprinciper.

Högst tolv flaskor per person
Internethandeln är begränsad till högst tolv flaskor sprit per person. Därför menar advokat Staffan Edh att värnandet av folkhälsan som ett argument för de svenska begränsningarna inte håller.

– Då kan man ju jämföra med förhållandet att i Sverige så är inte inköpen alls begränsade hos Systembolaget. Man får till och med köpa på kredit på Systembolaget och vill man ha hemtransporterat utan att själv resa via Systembolaget så går det bra också. Där menar vi att det finns argument varför man ska underkänna de lokala reglerna som hindrar den fria rörligheten av varor inom EU, säger Staffan Edh.

Avgörandet kan dröja flera år
Ärendet med internetspriten kommer nu först att tas upp i tingsrätten, men ett avgörande kan dröja flera år om rätten vänder sig till EG-domstolen. Ett utslag till de svenska internetkundernas fördel kommer att få stor betydelse, enligt advokat Staffan Edh.

– Det skulle kanske innebära en ökad internethandel och en motsvarande mindre handel från Systembolaget. Så för svenska statens del har det naturligtvis en stor betydelse i det att man får in mindre intäkter i form av skatter och avgifter, säger han.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".