Folkomröstningar riskerar svärta ner Sloveniens rykte

En månad före medlemskapet i EU genomför Slovenien två kontroversiella folkomröstningar. Den ena gäller om 18 000 människor från före detta Jugoslavien ska få stanna i landet och den andra handlar om bygget av en moské i huvudstaden Ljubliana.

”De utraderade” kallas de människor som tagits bort från folkbokföringen och som officiellt inte existerar.

Administrativt folkmord
När Slovenien bröt sig ur Jugoslavien hade landets invånare ett år på sig att registrera sig som medborgare i det nya oberoende Slovenien.

Men eftersom kriget pågick och folk var osäkra om framtiden, var det många som aldrig ordnade sina papper.

De raderades bort från alla officiella register, i vad som kallats för ett administrativt folkmord. Ingen vet hur många de är, kanske hela 18 000. Deras slovenska medborgarskap har blivit en så kontroversiell fråga att det nu ska folkomröstas huruvida de snart ska få stanna i snart EU-landet.

EU:s ambassadör i Slovenien beklagar folkomröstningen.
– Det är förstås en del av Sloveniens kamp för att skydda den mer moderna bilden av sig själv, säger han.

Irländaren Irwan Fourget ser folkomröstningen som en del av den historiska process som landet genomgår för en mer modern självbild och ett resultat av en lång historisk isolering.

Risk för nedsvärtat rykte
Den andra folkomröstningen, som EU inte heller kan göra någonting åt, gäller huruvida landets 40 000 muslimer ska få bygga en moské i huvudstaden. Slovenien har kallats för bäst i klassen och stjärnan i öst, men det finns en risk för att de två folkomröstningarna svärtar ner landets goda rykte.

Irwan Fourget tror att saken snart kommer att vara ur världen.

– Jag tror att det här med moskén kommer att vara bortglömt när moskén väl är byggd, säger han.

Kjell Albin Abrahamson, Ljubliana
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Efter 16-nyheterna i P1 sänds ett helt program om och från Slovenien med Kjell Albin Abrahamson med gäster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista