Arkivfoto: Tommy Svensson/PRB

Svenska män köper sex i Norge

Svenska män sexturistar i Norge. Efter att köp av sex kriminaliserades i Sverige så har en del av marknaden förflyttats till Norge. I Norge finns inget förbud mot att köpa sex. En prostituerad kvinna säger att hon, liksom flera andra, ofta reser till områden nära svenska gränsen för att sälja sina tjänster.

Det ringer hela dygnet, berättar en norsk prostituerad kvinna i Oslo i norska NRK:s tv-nyheter.

I Norge finns inget förbud mot att köpa sex. Den här kvinnan berättar att hon liksom flera andra ofta reser till områden nära svenska gränsen för att sälja sina tjänster.

På sexsidor på internet lägger hon ut information om hur rutten ser ut och svenska män reser över till Norge. Hon reser bland annat till områden nära Bohuslän, Värmland och Jämtland.

Prostituerade kommer från Sverige
Sedan förbudet mot köp av sex infördes i Sverige 1999 så har allt fler svenska sexkunder dykt upp i Norge och det har också kommit allt fler prostituerade från Sverige, enligt socionomen Liv Jessen, som leder Oslo kommuns center för prostituerade.

– Vi träffar svenska kvinnor som prostituerar sig. Vi ser fler svenskregistrerade bilar i områden där prostituerade rör sig, vi får rapporter från de kvinnor vi känner till att det är fler svenska kunder, säger hon.

Medan gatuprostitutionen i Sverige krympt så har den vuxit här i Oslo.

Runt 600 kvinnor i Oslo säljer sex nu, visar en färsk rapport som gjorts på uppdrag av norska regeringen och som presenteras på en konferens om prostitution.

Resultat av svensk lagändring studeras
Forskarna uppskattar att mellan 30 och 40 kvinnor rest från Sverige och nu opererar i Norge. Flera av dem är ursprungligen från Thailand.

De norska politikerna ska nu studera hur det gått efter att lagen om kriminalisering av sexköp infördes i Sverige, för att kunna ta ställning till om ett liknande förbud också bör införas i Norge.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista