Aktiespararna: inga fler optioner till ledande aktieägare

Fler kvinnor i styrelserna och oberoende revisorer i bolagen är några av de frågor småspararnas intresseorganisation Aktiespararna kommer driva på bolagsstämmorna i vår. Men det blir inga fler optioner till höga chefer om Aktiespararna får bestämma, säger organisationens chefsjurist Lars Milberg.

– Vi har inte sett några påtagliga bevis för att det har lönat sig för aktieägarna att ge de ledande befattningshavare stora berg av optioner. Det har inte blivit bättre i företagen, så vi säger nej till optioner för de ledande aktieinnehavarna. De enda program som vi kan acceptera är de breda programmen som går ut till alla anställda i bolagen, säger Lars Milberg.

Många bolagsstämmor
En hektisk vår väntar intresseorganisationen Aktiespararna som ska hinna delta på närmare 450 bolagsstämmor. Enligt organisationens chefsjurist Lars Milberg är det fortsatt viktigt att få in fler kvinnor i styrelserna. En annan viktig fråga som man driver är att företagen ska ha oberoende revisorer. Och så kräver Aktiespararna öppenhet när det gäller ersättning till företagsledningen.

– Jag tror inte att en bolagsstämma kan bestämma hur mycket en vd ska ha i lön, för det blir praktiska problem, men däremot, vilka är ersättningsprinciperna? Sedan får styrelsen presentera året därpå hur har den här personen arvoderats. Sedan kan man byta ut en styrelse som man inte är nöjd med.

Bra med påtryckningar
Att andra intresseorganisationer såsom Amnesty och Greenpeace köper aktier i börsbolag för att kunna utöva påtryckningar på vårens bolagsstämmor, tycker Lars Milberg är en bra idé.

– Det är väl alldeles utmärkt att aktiva ägare kommer på bolagsstämmorna och ställer frågor och föreslår hur bolagen ska skötas. Krav på att bolag ska följa etiska regler eller andra saker, det hör ju definitivt hemma på bolagsstämmorna, att ge ju direktiv till företagets ledning hur man ska arbeta året som kommer, säger Lars Milberg.

Caroline Kiepels
caroline.kiepels@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".