Buzkashi-match i Kabul, februari 2004. Foto: Alessandra Mignardi

Hästsport åter tillåten i Afghanistan

I Afghanistan är det nu åter tillåtet att utöva nationalsporten buzkashi, ett slags afghansk variant av hästpolo som motarbetades av talibanerna. Ekots utsände har besökt en buzkashimatch i Kabul.

Publiken jublar när de runt 50 deltagande hästarna med sina ryttare rider rakt mot varandra och formar en kaotisk och våldsam röra av stångande, stegrande och skärrade hästar. Afghanska nationalsporten buzkashi är inget för känsliga personer.

Ryttare piskar hästarna allt vad de orkar för att de ska försöka tränga undan konkurrenterna. Det urgamla spelet påminner vagt om hästpolo, men i stället för boll kämpar de båda lagen om ett get- eller kalvkadaver.

Farligt spel
Buzkashiryttaren Sultan säger att både han och hans ståtliga vita häst skadats många gånger och det händer att spelare förolyckas. Visst är det ett farligt spel, säger han, men det är också en viktig del av vår kultur.

För att plocka upp kadavret måste spelaren sträcka sig från sadeln långt ner mot marken. Det är lätt att ramla av och sedan bli nertrampad av hästarna. Kadavret har inget huvud men väl fyra ben, och ofta drar och rycker flera spelare i det samtidigt.

När någon spelare fått tag i kadavret, som kan väga uppemot 70 kilo och sätter av i full fart, ryker dammet om de vältränade hästarna som försöker jaga ifatt. En del av ryttarna bär färgranna silkesturbaner.

Förbjöds av talibanerna
Spelet ogillades av talibanerna, antropologer ser det som en metafor för Afghanistans ofta brutala politiska maktkamp.

Reglerna här är flexibla, men lagen vinner poäng genom att en stark ryttare lyckas plocka upp kadavret från marken, rida med det över fältet och släppa ner det på en bestämd plats. Bland publiken satsas pengar och sponsorer utlovar gåvor till de starkaste ryttarna.

Vid den här matchen idag sitter Afghanistans kanske mäktigaste krigsherre, tillika försvarsminister, Fahim i publiken. Livvakter med kalashnikovs omringar honom. På läktaren för vanligt folk sitter Inayatullah, en inbiten buzkashi-fan.

Inayatullah säger att en bra spelare måste vara stark och totalt orädd och dessutom vara taktisk.

Nils Horner, Kabul
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".