Maktkamp om inflytande i ECB

Det har brutit ut en maktkamp inom EU om inflytandet i den Europeiska centralbanken (ECB). Spanjoren Domingo Solans lämnar sin plats i Centralbankens styrelse i slutet av maj och igårkväll diskuterade euroländernas finansministrar vem som ska ersätta honom. Men oenigheten var så stor att eurogruppen beslöt att skjuta upp beslutet.

Det finns tre kandidater till den snart vakanta styrelseposten i Europeiska centralbanken: Spanjoren José Manuel Gonzalez - Paramo från spanska centralbanken, irländaren Michael Tutty från Europeiska investeringsbanken och Peter Praet från den belgiska centralbanken. Men euroländernas finansministrar kunde inte komma överens vid sitt möte på måndagkvällen.
De stora Euro-länderna med Tyskland i spetsen ville ge jobbet till Spanien igen för att försäkra sig om att kontrollen över centralbanken ligger säkert i de stora ländernas händer. Tyskland, Frankrike och Italien gör gällande att de och Spanien har rätt till permanent representation i centralbankens styrelse. Inflytandet i banken bör bestämmas efter medlemsländernas bruttonationalprodukt, tycker de största euromedlemmarna.
Men Irland och Belgien som hör till de fyra euroländer som hittills inte haft någon representant i Europeiska centralbankens styrelse, tog strid för sina kandidater. De hävdar också att det tidigare sagts att de länder som inte haft någon representant i bankens styrelse ska få förtur vid senare tillsättningar.
Nu ska de tre kandidaternas kompetens granskas ytterligare men de stora euroländerna gör ingen hemlighet av att de anser att representationen och inflytandet i Centralbanken ska fördelas efter ländernas storlek och ekonomiska styrka. 
                                               Kerstin Brostrand, Bryssel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".