1 av 2
2 av 2
Klas-Herman Lundgren, ordförande i SFS. Foto: Birgitta Johansson/ Sveriges Radio.

Studentkårer: Omställningen sker för snabbt

Många av landets studentkårer tycker att omställningen från obligatoriskt medlemskap för alla studenter, till total frivillighet sker för snabbt. De tycker att staten borde skjuta till mer pengar än den hundralapp per student och år som införs från och med 1:a juli, när obligatoriet upphör.

De rödgröna håller dörren öppen för en dialog om ökat studentinflytande, medan högskoleminister Tobias Krantz anser att studentkårerna ska anta den utmaning som det innebär att vara frivilliga föreningar.

– Jag tycker att landets studentkårer ska ta detta som en utmaning och många gör ju det också och ser det här som en chans att förnya och utveckla sin verksamhet, säger högskoleminister Tobias Krantz (FP).

Sveriges förenade studentkårer, SFS, har inte motsatt sig avvecklingen av det obligatoriska medlemskapet i en studentkår för alla som studerar vid universitet och högskolor. Men avvecklingen måste göras på ett sådant sätt att kårerna hinner ställa om under rimliga förhållanden.

Klas- Herman Lundgren, ordförande för SFS anser att det som händer nu inte är rimligt.

– Beslutet togs förra året och nu avskaffas kårobligatoriet den 1:a juli, så kårerna har haft mindre än ett år att ställa om en verksamhet som har funnits i uppemot 160 år. Och det är för kort tid. Därför tycker vi det är väldigt viktigt att våra folkvalda politiker tar det ansvar de har utlovat om det visar sig att det blir problem i början på nästa år, säger han.

Som Ekot tidigare rapporterat kommer studentkårerna att få 100 kronor per heltidsstudent och år från staten, för att kunna fortsätta att företräda studenterna inom högskolan. Det kan jämföras med de cirka 500 kronor som varje student tidigare betalat i obligatorisk avgift under ett år. Det kan också jämföras med de drygt 300 kronor som den utredning föreslog, som föregick avskaffandet av obligatoriet.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill att studentkårerna ska få den nivå som utredaren föreslog. Höjningen skulle kosta sammanlagt 95 miljoner. Socialdemokraterna har inte tagit ställning till nivån, men vill garantera fortsatt studentinflytande vid landets högskolor, även om det skulle kosta mer.

– Jag tycker det är väldigt viktigt med ett studentinflytande och vad regeringen gör nu det är att man riktar en käftsmäll mot studenterna. Man avskaffar obligatoriet utan att tillföra tillräckligt med resurser för att de ska kunna bedriva sin verksamhet. Och för oss socialdemokrater så är studenternas inflytande oerhört centralt för utbildningarnas kvalitet, säger Marie Granlund som är socialdemokraternas talesperson i utbildningsfrågor.

Utöver 100-lappen från staten har många högskolor gått in och skjutit till pengar, för att deras studentkårer ska kunna fortsätta att delta i utformning och utvärdering av utbildningen.

Det riskerar att skapa skillnader mellan högskolorna eftersom framför allt de mindre inte har råd att vara lika generösa som de större och mer etablerade högskolorna. Dessutom ökar risken för att studentkårerna hamnar i ett beroendeförhållande till sin motpart, menar kritikerna. Högskoleminister Tobias Krantz håller inte med om den beskrivningen.

– Jag har rest runt under ett antal månader på olika lärosäten, runt om i landet. Min erfarenhet är att det finns mycket bra samarbete på både stora och små universitet och högskolor, säger Tobias Krantz.

Om det visar sig att man misslyckas med det, tycker du då att det är rimligt att staten går in med större belopp än i dag?

– Jag tycker det är rimligt att landets studenter får föreningsfrihet, och dessutom är jag helt övertygad om att studentinflytandet får större kraft och legitimitet och förtroende om det bygger på frivillighet, i stället för att alla studenter tvingas in i kårerna, säger högskoleminister Tobias Krantz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista