Framgångsrik tidning görs av funktionshindrade

Tidningen Mediaboom i Karlskrona är en tidning på uppåtgående. Mediaboom görs av funktionshindrade och drivs än så länge ideellt, men försäljningen ökar stadigt och om kommunen säger ja kan medarbetarna snart få lön för sitt arbete. På bara tre år har Mediabooms upplaga ökat med 50 procent och många står i kö för att börja jobba som på tidningen.

Mediaboom drivs som en studiecirkel och de tolv redaktionsmedlemmarna träffas bara en kväll i veckan, där de får hjälp med skrivandet. Men Thomas Hall som är fritidskonsulent på handikappförvaltningen i Karlskrona och ansvarig för Mediaboom vill göra om studiecirkeln till ett vanligt jobb för de funktionshindrade.

Hoppas på daglig utgivning
Thomas Hall har tagit upp frågan i handikappförvaltningen och säger att han hoppas att Mediaboom kan bli ett dagligt arbete inom ett år. Han säger att en av fördelarna med det är att var och en av redaktionsmedlemmarna får tid och chans att utveckla sina talanger ytterligare och specialisera sig på till exempel fotografering, intervjuteknik, layout eller webbpublicering.

Fredrik Samuelsson berättar vad han tycker är det bästa med att jobba med Mediaboom:

– Att man får skriva olika saker och sedan se resultatet i tidningen.

När Mediaboom startades för tre år sen hade tidningen en upplaga på 1 000 exemplar. Men tidningarna sålde slut snabbt, och idag ligger upplagan på 1 500 exemplar.

Många vill vara med
Från början ingick sex personer i redaktionen. Idag är de tolv och fler går det inte att vara med de resurserna som finns idag. Fem personer köar till en plats i redaktionen, enligt Thomas Hall.

För Mercy Wilhelmsson som är en av tidningens medarbetare, betyder Mediaboom mycket och hon har fått träffa både Fame och Sanna Nielsen genom sitt arbete med tidningen.

Grundtanken med Mediaboom är att de funktionshindrade ska få göra sin röst hörd i samhället. Thomas Hall säger att de funktionshindrade som jobbar med Mediaboom genomgår en fantastisk utveckling genom att de lär sig skriva och uttrycka sig.

De har blivit stoltare och säkrare efter att bland annat ha intervjuat politiker och flera av sina idoler. Thomas Hall tycker också att de lär omgivningen mycket, framförallt att visa respekt för funktionshindrade.

Magdalena Martinsson, SR Blekinge
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista