Ökad arbetslöshet oroar Ams

Arbetslösheten fortsätter att stiga. Det visar nya siffror från Ams. Den öppna arbetslösheten var i slutet av januari 5,7 procent mot 4,5 procent för ett år sedan. Ams chefsekonom Sandro Scocco förklarar det med att konjunkturen inte riktigt tar fart.

– Det beror på att den här konjunkturavmattningen som vi har haft under en längre tid inte riktigt ger sig. Vi ser att det tar fart i vissa delar av ekonomin, till exempel i en del av industrin, men att det genererar väldigt lite sysselsättning. Det gör att arbetsmarknaden trots det förbättrade konjunkturläget fortsätter att försämras något.

Ams räknar inte med att arbetslöshetssiffrorna kommer att börja sjunka förrän tidigast sent i höst eller i början av nästa år.

Ljuspunkter finns
Men allt är inte nattsvart. Antalet lediga platser minskar inte längre månad för månad och de senaste månaderna har varslen om uppsägning gått ner.

– Ja det är väl den ljuspunkten som finns. Trots den förbättrade konjunkturen, så fortsätter faktiskt arbetsmarknaden att försämras, men en i långsammare takt och vi börjar förhoppningsvis nå botten nu.

Insatser behövs
Men det som engagerar Ams-ledningen mest just nu är ändå det negativa och allra mest att de långtidsarbetslösa fortsätter att öka.

– Ja just nu så kan man nog säga att det är väldigt viktigt. Därför att vi är bekymrade över att långtidsarbetslösheten har ökat så mycket. Vi vet att det är skadligt för individen att vara i öppen arbetslöshet under allt för lång tid. Nu börjar de tiderna oroa oss och då vi vill också sätta in insatser mot det här. Erfarenheter från 90-talet visar att med de här insatserna så klarar man att behålla människor i arbetskraften när konjunkturen vänder och de återigen behövs på arbetsmarknaden, säger Sandro Scocco.

Men konjunkturen är ju helt avgörande för arbetslösheten - spelar det så stor roll vad Ams gör?

– Ja det spelar en oerhört stor roll därför att om arbetskraften när de förlorar sina arbeten på den öppna marknaden - hamnar i ett läge där de slås ut - så då finns inte den arbetskraft som behövs för att föda en konjunkturuppgång och göra den stabil och stark. Det som behövs inom arbetsmarknadspolitiken är att vi fokuserar på att vi har rätt utbildad arbetskraft, att arbetskraften är gångbar på arbetsmarknaden och sedan måste vi se till att vi har en högre efterfrågan på arbetskraften.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".