Fem brittiska Guantanamofångar släpps

Fem av de nio brittiska medborgare som hålls fångna på den amerikanska Guantanamobasen kommer att släppas och flygas hem på tisdagen. Men de återstående fyra anses av amerikanerna för farliga för att släppas iväg och behandlingen av dem förblir ett problem i relationerna mellan de två allierade länderna.

Än så länge är alla detaljer kring de fem unga männens hemkomst hemliga, men de väntas anlända på tisdagskvällen till en militärflygplats väster om London, där läkarteam skall vänta, och sedan föras direkt till polisförhör.

Greps i Afghanistan
Inrikesminister David Blunkett har redan sagt att han inte tror att någon av dem kommer att anses utgöra ett hot mot den nationella säkerheten här, men att om någon av dem skall åtalas blir en fråga för åklagarmyndigheten.

Alla fem greps av amerikanska styrkor i Afghanistan. Deras familjer har sagt att de bara var unga män som befann sig på fel plats vid fel tid efter vad familjerna hade trott var resor till Pakistan. Det har varit uppenbart ganska länge att USA inte hade särskilt allvarliga misstankar om dem.

Men deras hemkomst väcker en del blandade känslor. Några tabloidtidningar på högerkanten har redan kallat dem förrädare, och i den lilla staden Tipton nära Birmingham, där tre av dem var skolkamrater, kommer det inte att hållas några välkomstceremonier.

Fyra britter fortfarande kvar
På två av familjernas ytterdörrar sitter anslag idag som ber journalister att inte knacka på utan kontakta familjernas juridiska ombud. Parlamentsledamoten för valkretsen där Tipton ingår, en labourman- säger att det finns ”rimliga frågor” att ställa om varför de tre männen var i Afghanistan med talibanerna.

Kvar på Guantánamobasen finns ytterligare fyra brittiska medborgare. Amerikanska källor har låtit läcka till brittiska tidningar att de anses för farliga, och har haft för nära band med al-Qaida, för att släppas.

Om deras öde råder rejäl oenighet mellan de annars så nära allierade i London och Washington. Kravet härifrån är att de skall ges en riktig, internationellt acceptabel rättegång, inte ställas inför en militärtribunal.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".