Norska barn far illa på semesterorter

I Norge är flera myndigheter bekymrade över att socialklienter med alkoholproblem flyr från ingripanden och istället bosätter sig i Spanien med sina barn. Många norska barn far illa där och nu har det gått så långt att norska regeringen ingriper.

De flesta norska familjer i Spanien har det bra men det finns också många barn som har problem, rapporterar norska NRK:s granskningsprogram i tv.

Ungefär 30 000 norrmän är bosatta vid Costa Blanca i Spanien – den vita kusten med populära turistorter som Torrevieja och Benidorm. Oron är stor hos norska myndigheter för att många norska barn där lever i en värld av fylla. Föräldrarna kan inte ta hand om sina barn.

Värld av fylla
En norsk servitris som arbetar på en bar i området och sett många familjetragedier berättar bekymrat för NRK om en kväll när norska familjer festade.

– Barnen somnade sent på natten hos sina fulla föräldrar på baren, säger hon.

En undersökning som gjorts av norska mynidgheter visar att ungefär 150 norska skolbarn i Spanien behöver hjälp av skolan eller myndigheterna eftersom de inte tas om hand riktigt av föräldrarna. Andelen barn med problem är betydligt större än hemma i Norge.

Flyr sociala myndigheter
Vissa föräldrar flyttar till Spanien för att fly norska sociala myndigheter och få vara ifred med sina problem. Och medan myndigheterna i Norge och Spanien tvistar om vem som skal ingripa så tvingas barn uppleva sexuella övergrepp och fylla år efter år, rapporterar NRK.

Den norska barnombudsmannen har slagit larm flera gånger men säger att ingenting händer. I tv-programmet berättar en kvinna att hennes alkoholiserade släkting tog med sin nio-årige son till Spanien för att slippa besväras av norska myndigheter.

Mager och sorgsen
Nio-åringen påverkades starkt negativ av de två åren i Spanien, säger släktingen.

– Han hade inte fått någon hjälp, han var väldigt frånvarande, mycket mager och såg sorgsen ut när han kom hem, berättar släktingen.

Efter medierapporteringen säger norska regeringen att den ser allvarligt på problemet och ska ingripa. Norska barn- och familjedepratementet ska kontakta spanska myndigheter för att se vad som kan göras för att hjälpa de norska barnen vid kusten.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista