Könsneutral äktenskapslag utreds

På tisdagen beslutade lagutskottet i riksdagen att frågan om homosexuella ska få samma rätt att gifta sig som heterosexuella ska utredas. Det kan ses som ett första steg till en könsneutral äktenskapslagstiftning.

Idag kan homosexuella i Sverige inleda partnerskap men inte bli vigda. Det är diskriminerande, säger vänsterpartisten Tasso Stafilidis som sitter i lagutskottet.

– På samma sätt som de svartas kamp i USA där man använde sig av samma buss, men där de svarta inte fick sitta i den främre delen av bussen utan skulle sitta längre bak, vi kan inte idag ha två lagar, alltså en partnerskapslag och en äktenskapslag som ser likadana ut, vi ska ha en lag som är lika för alla, säger han.

Frågan utreds
På tisdagens möte i riksdagen tog lagutskottet det preliminära beslutet att frågan nu ska utredas.

Socialdemokraterna har inte bestämt sig för vad de tycker om att också homosexuella ska kunna bli vigda. Frågan är känslig och därför vill inte heller justitieminister Thomas Bodström uttala sig i frågan ännu.

Moderaterna våndas också, men har sagt att de ska bestämma sig senare under tisdagskvällen.

Kd är emot
Fyra partier har tagit ställning. Vänsterpartiet, miljöpartiet, centerpartiet och folkpartiet är alla klara över att de vill ha en könsneutral äktenskapslagstiftning. Kristdemokraterna är emot. Men folkpartisten i lagutskottet, Martin Andreasson förstår inte varför.

– Det finns ju många som är högljudda motståndare utifrån sin religion, jag tror att det handlar om synen på homosexuell kärlek. Där tycker jag att vi som lagstiftare ska vara väldigt tydliga, staten ska inte sätta betyg på kärlek.

Idag är det bara Holland och Belgien som har könsneutral äktenskapslagstiftning. Men Tasso Stafilidis är övertygad om att det här bara är en fråga om tid. Att homosexuella idag kan adoptera såg många som omöjligt för några år sedan.

– Det likartade i att föräldrabalken i den delen diskriminerade samkönade par i förhållande till heterosexuella par och i förhållande till sina barn, på samma sätt är äktenskapsbalken en diskriminerande del i vår lagstiftning, säger han.

Du ser att det kommer att bli en könsneutral äktenskapslagstiftning i Sverige?

– Jag kan inte se någon annan utväg, säger vänsterpartisten Tasso Stafilidis.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista