Stort intresse att hälsotesta elitidrottare

Intresset i idrottsföreningarna för att hälsoundersöka sina spelare och idrottare har ökat mycket sedan några spelare hastigt dött under match på grund av icke upptäckta sjukdomar och skador.

Det har basketklubben Plannja gjort, och på det viset fick deras spelare Jonas Wernkvist beskedet att han har ett allvarligt medfött hjärtfel.

– Inte så mycket chock än vilket man kan tänka sig att ska komma, men det är märkligt, jag försöker få grepp om det. Det kommer nog, om jag får sitta bredvid på för många träningar och kolla på matcher från sidan så kanske det slår in i huvudet. Jag ska vara glad att de hittade det här i tid, det är bara att det är lite svårt nu att hitta positiva grejer nu, säger Jonas Wernkvist.

Många klubbar testar’
Plannja är bara ett exempel på klubbar som numera undersöker sina spelares hjärthälsa efter de dödsfall som inträffat på senare tid bland aktiva spelare.

På torsdag inleder exempelvis Hammarby tester av samtliga spelare även juniorer. Idrottsläkare Björn Ekblom säger att föreningarnas intresse för sådana här tester ökat drastiskt men att det är orimligt att testa på alla nivåer.

– Den stora grejen måste vara att varje person som inte känner sig riktigt frisk eller känner att det inte funkar som man förväntar sig när man idrottar, kanske smärta eller konstiga hjärtrubbningar, den personen måste ju naturligtvis testa sig eller söka upp en doktor. Men att testa flera hundratusen svenska idrottsmän, vilka till största delen inte är elitidrottare, det är en orimlighet.

Allt upptäcks inte
Fotbollförbundet rekommenderar test av EKG, puls och blodtryck. Men allt kan inte upptäckas på det viset.

– Nej, det finns alltid en viss osäkerhet. Men det finns många medfödda hjärtfel som man hittar på ett vilo-EKG och ännu bättre om man har ett arbets-EKG.

I det läge när man finner någon förändring, hur ger man ett sådant besked från klubben om en livshotande defekt eller skada?

– Det är ju en väldigt delikat situation. Det kan ju vara en elitspelare som satsat hela sin karriär på att bli svensk och världselit och så plötsligt få ett sådant här besked, det är ju inget man kan kasta rätt i ansiktet, det måste ju ske på diskussionsnivå.

Har klubbarna den beredskapen?

– Det tror jag inte alla har, säger Björn Ekblom.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".