Arkivbild: Polisen

Mijailovic inte psykiskt sjuk - fängelsedom möjlig

Mijailo Mijailovic var inte påverkad av en allvarlig psykisk störning när han knivskar Anna Lindh till döds. Det har den rättspsykiatriska undersökningen som gjorts kommit fram till och det innebär att han därmed kan dömas till fängelse. Professorn i processrätt Christian Diesen är inte förvånad över utslaget.

– Det var helt förväntat att det skulle sluta på det sättet. Det är en sak att han i psykiatrisk bemärkelse är allvarligt psykiskt störd, men att lida av en allvarlig psykisk störning vid brottets begående, det är något helt annat. Det handlar om en juridisk bedömning om att man är vid sina sinnens fulla bruk när man begår handlingen eller inte. Att man skulle komma fram till att han var straffbar i det hänseendet, det var inte alls att förvåna sig över, säger Christian Diesen.

Enig bedömning
Stockholms tingsrätt har redan slagit fast att Mijalo Mijailovic är skyldig till att ha dödat Anna Lindh. Han har ju också erkänt det.

Men sedan tingsrättsförhandlingarna gjorde ett upphåll, så har ett team från rättsmedicinalverket undersökt honom och enligt slutsatsen så var han inte allvarligt psykiskt störd när utförde knivdådet och det är han inte nu heller. Det är alla som gjort undersökningen överens om.

Mijailo Mijailovich advokat Peter Althin fick redan i fredags besked om den rättspsykiatriska undersökningen och kunde informera sin klient. Nu ska han noga läsa undersökningen för att ta ställning till hurvida han ska begära att Socialstyrelsens rättsliga råd ska granska undersökningen.

– Det är väl två saker framför allt. Dels om jag finner att det finns oklarheter eller tveksamheter eller gränsfall eller vad det kan tänkas stå i undersökningen. Men det kan bli så att jag kommer fram till att det under alla omständigheter kan vara värdefullt att få annan expertis att uttala sig.

Vad säger Mijailo Mijailovic själv om den här slutsatsen?

– Det vill jag inte uttala mig om, säger Mijailovics advokat Peter Althin.

Kan begära överprövning
Mycket talar för att Peter Althin kommer att begära ytterligare en prövning men om det blir så avgör rätten, fast Christian Diesen tror att Althin har goda möjligeheter att få igenom en sådan begäran.

– Det hänger ju på hans argumentation, det är ju rätten som bestämmer. Men det är klart att finns det god argumentation bakom att ifrågasätta den här slutsatsen, så är det ju svårt att neka Althin att komma med ytterligare synpunkter. Dessutom ska ju parterna plädera i saken och man kommer ju fortfarande hävda den här linjen tror jag. Rätten är ju inte bunden av det här utlåtandet även om man i praktiken nästan alltid följer det, säger Christian Diesen och fortsätter:

– Dessutom kan vi förvänta oss att Althin överklagar i påföljdsdelen. Även om man inte tar in bevisningen nu så kan vi förvänta oss en hovrättsförhandling där man tar upp ett ifrågasättande av den rättspsykiatriska undersökningen.

Enligt planerna så återupptas rättegången nästa tisdag och domen väntas komma den 23 mars men om ytterligare en prövning om Mijailovis hälsa ska ske så skjuts allt frammåt.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".