Skepsis till förslag om DNA-test av flyktingbarn

Regeringens kommande förslag om att låta DNA-testa flyktingfamiljer där man är osäker på om föräldrarna verkligen är barnens biologiska möts av skepsis från flera av riksdagspartierna.

Miljöpartiets talesman i flyktingfrågor, Gustav Fridolin, tycker att förslaget är djupt kränkande.

– Det stora problemet i svensk flyktingpolitik är att flyktingar behandlas vidrigt och inhumant, att då komma med ytterligare förslag på vidare skärpning och börja behandla flyktingar som kriminella är helt fel väg att gå.

”Kränkande för barnen”
Migrationsminister Barbro Holmberg berättade i Ekot i morse att regeringen arbetar med ett lagförslag för att kunna hindra asylsökande att få uppehållstillstånd för barn som inte är deras biologiska.

Men DNA-test är fel väg att gå, det tycker också vänsterpartiet.

– Vi delar barnombudsmannens uppfattning i det här fallet att det är väldigt kränkande för barnen, säger Ulla Hoffman, vänsterns talesman i flyktingfrågor.

Regeringen får söka stöd utanför samarbetspartierna om de ska få igenom förslaget om DNA-test. Kristdemokraterna, partiledare, Alf Svensson välkomnar förslaget.

– Eftersom vi har exempel på att myndigheter bedragits. Att barn används i den här bedrägliga situationen så finns det anledning att försöka stävja det här och då är det här en rimlig och acceptabel metod.

Dömer ut
Moderaterna vill idag inte kommentera förslaget eftersom man inte hunnit diskuterat det. Men övriga borgligheten dömer likt miljöpartiet och vänstern ut förslaget.

Folkpartiet beklagar att regeringen inte kan komma med annat än hårdare tag i flyktingpolitiken och centerns talesman i flyktingfrågor Birgitta Carlsson tycker att DNA-test är ett dåligt bemötande av flyktingar.

– Att då bli ifrågasatt som förälder, att bli misstänkliggjord. Det känns definitivt inte bra.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se
Stefan
Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".