Kraftig ökning av privatinförd alkohol

Privatinförseln och smugglingen av alkohol har ökat kraftigt. Det visar nya siffror från regeringens speciella utredning av alkoholutvecklingen. Privatinförseln av sprit har påverkat försäljningen i Systembolagets butiker i Helsingborg så mycket att man på tisdagen tog till den för Systembolaget ovanliga åtgärden att inleda förhandlingar om uppsägningar.

Kenth Härstedt, som är regeringens särskilda alkoholutredare, är oroad över de nya siffrorna.

– Naturligtvis finns det skäl att oroa sig för vad som händer med en så stor införsel vad gäller konsekvenserna för Systembolaget och människor som arbetar på de här arbetsplatserna, säger Kenth Härstedt.

Ökat med över 20 procent
De nya siffrorna gäller 2003 och visar att privatinförselns andel av totalkonsumtionen ökat med 21% och smugglingens andel har ökat med 18%.

– Tittar man över fyra år har smugglingen ökat med åttio procent och det är mycket illavarslande, eftersom det kring den verksamheten växer fram annan kriminell verksamhet. Det blir försäljning till oseriösa krögare och till barn. det kan också växa fram annan form av smuggling, som till exempel människosmuggling och svartklubbar, säger Kenth Härstedt.

Privatinförseln av sprit har nu passerat Systembolagets försäljning.

Varje dygn förs över 50 000 liter sprit in i landet. Totalkonsumtionen ökade med fyra procent förra året och enligt regeringens utredare finns det inget som tyder på att ökningen planar ut.

Ingen minskning i sikte
Kenth Härstedt tror inte heller att siffrorna för privatinförsel och smuggling kommer att minska, särskilt med tanke på att de nya generösare införselreglerna trädde ikraft vid årsskiftet och att Finland nyligen sänkte skatten på sprit.

– Nej, det kan man inte säga. Förra året får betraktas som ett år av lågkonjuntur och det finns inget som tyder på att det minskar, säger Kenth Härstedt..

Spritförsäljningen har minskat i hela landet, även om minskningen är störst i södra Sverige.

– Det är klart att en ordentlig införsel av alkohol i vissa regioner i Sverige utmanar Systembolagets ställning, säger Kenth Härstedt, regeringens särskilda alkoholutredare.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".