Uppsagd vårdcentral fortsätter verksamheten

Trots att Västra Götalandsregionen sagt upp sitt vårdavtal i Göteborg med den privata vårdcentralen Backaplans medicinska centrum, fortsätter verksamheten som vanligt. Bakgrunden är en tvist, där regionen bland annat ifrågasätter om läkare verkligen behandlat så många som 40 patienter per dag.

– Man kan nog säga att om jag inte varit med om detta förr hade jag varit förbannad, men nu har jag mest ångest, ångest över att det kan vara så i Sverige att alla måste vara precis lika och om man står ut det minsta blir man påhoppad.

Ransnäs friades
Lennart Ransnäs var läkaren bakom det uppmärksammade laboratorieföretaget Medanalys och anklagades av Socialstyrelsen för att ha fuskat och slarvat med provanalyser. Men Ransnäs friades, trots det gick Medanalys i konkurs.

Den här gången gäller det Backaplans medicinska centrum, en vårdcentral som drivs av Lennart Ransnäs och en annan läkare. På onsdagen förklarade Västra Götalandsregionen att avtalet sades upp med omedelbar verkan. Orsaken är att vårdcentralen, enligt hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, socialdemokraten Berndt Rhodin brutit mot avtalet på flera punkter.

– Vårt förtroende för dem är allvarligt rubbat med tanke på att vi haft en lång diskussion med dem om olika saker, det handlar om överdebiterat för listade och olistade patienter, det är ett orimligt högt antal patientbesök och vi har ställt frågan om det är läkarbesök det här gäller.

Ni tror helt enkelt inte att han gjort så många patientbesök?

– Nej, det är vårt utgångsläge.

Vårdcentralen fortsätter
Även om avtalet sagts upp, kommer vårdcentralen att ha öppet ändå och underlag för ersättning kommer även i fortsättningen att skickas till västra Götalands-regionen.

Om sen inte regionen betalar väntar ett rättsligt avgörande där regionen krävs på pengarna i en domstol. För Lennart Ransnäs säger att Vårdcentralen följt avtalet med regionen.

– Det finns ingen grund för det man påstår och vi är beredda att göra vad som helst för att bevisa det, säger Lennart Ransnäs.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".