Transport varnar för EU-utvidgningens konsekvenser

Inom Transportarbetareförbundet stiger nu oron för att utvidgningen av EU ska leda till ökad arbetslöshet bland fackmedlemmarna.

Många lastbilschaufförer från öststaterna är beredda att arbeta för mindre än hälften av vad en svensk tjänar, hävdar Magnus Lagerqvist, ombudsman för Transport i Jönköpings län. 

Magnus Lagerqvist uppskattar att transportarbetarna från de nya medlemsländerna i öst tar ut allt från mellan hälften av de svenska arbetarnas löner till bara runt 25 kronor i timmen. Dessutom tror facket att många kan lockas av våra sociala förmåner i Sverige som man får rätt till om man jobbar mer än tio timmar i veckan.

Transport har fått signaler på att många är på väg hit för att jobba. bland annat har man hört talas om att bemanningsföretag i Polen annonserar i tidningar om att man kan börja arbeta i Sverige efter första maj

Tillsammans med de andra LO-förbunden arbetar Transport nu för att få övergångsregler under några år med inskränkningar i rätten att arbeta i Sverige för EU-medborgare från Östeuropa - något som man har beslutat om i flera andra EU-länder.

Alexandra Petersson, Sveriges Radio Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".