Mäklare anklagas för kartellbildning

Fastighetsmäklare samarbetar i en informell kartell för att hålla uppe provisionerna vid hus- och lägenhetsförsäljningar. I takt med att priserna stiger tjänar mäklarna allt mer, bland annat genom att inte konkurrera med varandra med lägre arvoden, hävdar Bengt Turner, professor vid institutionen för bostadsforskning i Gävle.

– Det är lönsamt för alla så länge man kan upprätthålla den här kartellen. Husen säljs ju ändå och det är inte så att man minskar antalet försäljningar i Sverige bara för att man håller upp en hög ersättningsnivå. Kunderna har i allmänhet inte mycket att välja på, för man går inte gärna ut och säljer ett hus privat. Det är alldeles för komplicerat, säger han.

Men kunderna som är säljare, kan inte de spela ut mäklarna mot varandra?

– Det skulle de kunna göra om marknaden fungerade som fri konkurrens. Då skulle man kunna gå på lägsta ersättningsnivån, men det fungerar inte så om de möts av en kartell med förhandsbestämda priser, säger Bengt Turner.

Enligt honom finns en informell uppgörelse mellan de stora mäklarhusen om att inte pressa provisionerna eftersom det skulle skada branschens lönsamhet.

Även branschens organisationer medverkar till att hålla något slags riktvärde upp, anser han.

Tre miljoner för tre rum
I det överhettade Stockholms innerstad har bristen på objekt och den låga räntan trissat upp priserna. Här kan en köpare få betala runt tre miljoner kronor för en lägenhet på tre rum och kök.

Mäklararvodet, som i regel är en procentsats på köpeskillingen, har följt med uppåt utan att uppdraget nödvändigtvis blivit svårare. Med en provision på 3,5 procent betyder det drygt 100 000 kronor i arvode.

Slitsamt på mindre orter
Mäklare med miljonlöner har det gått att läsa om den senaste tiden, men det gäller inte alla, säger Bengt Turner.

– På mindre orter är det ganska slitsamt att vara mäklare. Det är slitsamt att få in en anständig lön. Men de rapporter man hör från storstäderna är att även unga och nyutbildade mäklare tjänar ordentliga löner, det handlar om 70 000 till 80 000 per månad. Ofta säljer man ett ganska litet antal objekt per månad, säger han.

Lars Kilander, vd för organisationen Mäklarsamfundet bransch, håller inte med om att mäklarna skulle hålla ihop för att hålla provisionerna uppe.

– Jag tror att företagen har ungefär samma kostnader. Det skiljer inte så mycket. Man har samma lönekostnader, samma kontorsomkostnader, samma marknadsföringskostnader inom samma områden, säger han.

Varför kan inte några mäklare gå ut med betydligt lägre provisioner och öka volymen, sälja mer, i stället?

– Därför att det tar så pass mycket tid. Man hinner helt enkelt inte med så många fler uppdrag än de man har idag, säger Lars Kilander.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".