Transport utesluter klubbstyrelse

Fackförbundet Transport har fattat det mycket ovanliga beslutet att utesluta hela styrelsen för mekanikerklubben på SAS. Skälet är att de sex styrelseledamöterna vid flygkonflikten tidigare i vinter uppmanade sina medlemmar att inte ställa upp på strejken.

– De har uppmanat till strejkbryteri. Det är självklart i en organisation som Svenska transportarbetareförbundet, som är en del av arbetarrörelsen, så är väl det ett av de värsta ageranden man kan göra sig skyldig till, säger Transports ordförande Per Winberg.

Var det nödvändigt med ett så hårt straff?

– Inte bara nödvändigt, utan det är också rätt att göra på det sättet. Är man med i en organisation så finns det spelregler. Vill man ha egna spelregler, då kan man inte tillhöra den organisationen, säger han.

Oenighet mellan grupper
Mekanikerklubbens styrelse bestämde sig redan före jul att lämna Tranports förhandlingsdelegation.

Motivet var att Transports ledning i avtalsförhandlingarna inte drev mekanikernas intressen, utan i stället gynnade en annan medlemsgrupp, flygteknikerna.

Bakgrunden är en oenighet mellan grupperna om vilka som ska ha rätt att utföra vissa arbetsuppgifter.

Mekanikerklubbens styrelse ansåg att ett av de krav som Transport gick till strejk på skulle missgynna mekanikerna och kunde därför inte ställa sig bakom konflikten.

Tidigare vice klubbordföranden Börje Almqvist är en av de uteslutna. Han tycker att han och de andra i styrelsen agerade riktigt.

– Vi gjorde inget fel. Medlemmarna har valt oss att driva en fråga och sedan blir vi lurade av förbundet. Då står jag på medlemmarnas sida. Då anser jag att jag inte gjort fel. Men jag har gjort fel mot stadgarna och förbundet, givetvis, säger han.

Men är det så lämpligt när det fack man är med i går ut i konflikt, att uppmana medlemmarna att inte ställa upp på den konflikten?

– Det var att välja. Att gå tillbaka och se medlemmarna i ögonen eller inte. Det var det det handlade om, säger han.

Oeniga om allt
Den uteslutna klubbstyrelsen och Transports ledning är oeniga om i stort sett allt. Båda anser att de vet bäst vilka som är de riktiga avtalskraven och båda anser att de har medlemmarnas stöd.

– Vi har fått jättestöd av medlemmarna. Från att vi blev avstängda till nu uteslutna, så har medlemmarna kommit och sagt att det här gjorde ni jättebra, säger Börje Almqvist.

– Vi har fått massvis av protestskrivelser från medlemmarna i deras klubb, som tydligt och klart tar avstånd från deras agerande, säger Transports ordförande Per Winberg.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".