De fyra brittiska Guantánamofångarna förs till en polisstation i London. Foto: John D McHugh/PRB

Brittiska Guantanamofångar greps vid hemkomsten

Fyra av de fem brittiska medborgare som kom hem på tisdagen efter över två års fångenskap på den amerikanska Guantánamobasen greps omedelbart av brittisk polis. Den femte släpptes fri sent på kvällen.

På en militärflygbas strax utanför London stod den frisläppte Jamal Udeens advokat sent på tisdagskvällen och sade argt att hans klient är en oskyldig man som i över två år har utsatts för omänsklig och förnedrande behandling och vill veta varför.

Ska förhöras
Medan Jamal Udeen kördes iväg för att möta sin väntande familj på hemlig plats, fick de övriga fyra nöja sig med att ringa sina anhöriga. De greps med stöd av terroristlagen så fort de hade landat på brittisk mark och kan nu hållas för förhör i högst 2 veckor. Men det anses inte särskilt troligt att det finns grund för åtal mot dem enligt brittisk lag, och den allmänna förväntningen är att de också kommer att släppas fria.

Flygtur videofilmades
Frigivningen av de fem från Guantánamo kom efter månader av brittisk-amerikanska förhandlingar och när de nu är här, efter över två års fångenskap utan rättegång och utan tillgång till juridiska ombud, gör brittiska myndigheter allt för att visa att de följer varje lagens bokstav.

Läkare och advokater fanns på plats på polisstationen, och för att ingen kritik om felaktig behandling skall kunna uppstå videofilmades hela flygturen på ett militärplan från Guantánamo. Med ombord fanns också två oberoende observatörer, varav en från det brittiska muslimska samfundet.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".