Ingen riksdagsmajoritet för övergångsregler

Den som vill komma till Sverige och jobba från till exempel Polen och de baltiska staterna kommer att behöva arbetstillstånd, förutsatt att det förslag regeringen presenterade på tisdagskvällen går igenom. Övergångsregler för de tio nya EU-länderna är nödvändiga för att skydda det svenska välfärdssystemet, säger migrationsminister Barbro Holmberg.

– Det är inte så att vi moraliserar eller tror att enskilda individer sitter och spekulerar i svenska bidrag, men det är samtidigt så att när vi analyserar de regler som gäller, så innebär det att man kan komma till Sverige, man arbetar en dag i veckan och efter att man slutat arbeta så kan man ta hem alla sina bidrag och det kan få helt orimliga konsekvenser, säger Barbro Holmberg.

Fast jobb och bostad krävs
En person från till exempel Polen som vill komma hit och arbeta måste enligt regeringens förslag söka arbetstillstånd från hemlandet. Han eller hon måste kunna visa upp en fast anställning med en rimligt hög lön och ha bostad. Migrationsverket står för bedömningen.

Enligt Barbro Holmberg ska övergångsreglerna gälla så kort tid som möjligt, men maximalt sju år.

Under övergångstiden vill regeringen se över hur det svenska välfärdssystemet kan göras mindre känsligt för utnyttjande och även försöka påverka EU i den riktningen.

Ingen majoritet i riksdagen
Regeringen har ingen majoritet i riksdagen för förslaget. Miljöpartiet och vänsterpartiet är klart emot, liksom centerpartiet och kristdemokraterna.

– Vi kommer att vara med och fälla regeringens förslag som det är presenterat nu. Vi kommer inte att vara med och stötta ett förslag som inskränker den fria rörligheten, säger Alf Svensson, kd.

Folkpartiet har ännu inte bestämt sig. Det har inte moderaterna heller, enligt ordförande Fredrik Reinfeldt.

– Jag kan inte slutgiltigt döma exakt var moderaterna landar. Vi ska pröva detta utifrån de förhållningssätt vi har markerat, säger han.

Regeringen följer riksdagen
Regeringen är i det här fallet inte formellt bunden av att ha riksdagen bakom sig, men Barbro Holmberg säger att regeringen kommer att följa riksdagens beslut.

– Det här är en så stor fråga så att det vore att obstruera mot riksdagen ifall riksdagen säger nej, vi ska inte ha några övergångsregler, vi ska ha en fri rörlighet. Men då tar man ett oerhört stort ansvar, säger migrationsminister Barbro Holmberg.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".