EU stoppar matimport från Kina

EU stoppar all import av kött fisk och skaldjur samt djurfoder från Kina. EU:s ständiga veterinärkommitté anser att Kinas livsmedelssäkerhet inte är tillräcklig.
Beslutet gäller omgående, bara transporter som redan lämnat Kina släpps in, och för dessa leveranser väntar speciella kontroller. För övriga blir det totalstopp. Det finns för stora risker för såväl människor som djur att äta mat från Kina. Det har EU:s ständiga veterinärkommitté kommit fram till. En orsak är en sändning med räkor som kom till Tyskland via Nederländerna. Analyser visade att räkorna innehöll farligt mycket antibiotika. Det här bedömdes som mycket allvarligt. Men det har också under en tid funnits en allmän skepsis mot livsmedelsimport från Kina. Därför har kommissionen haft representanter på plats för att göra analyser. Och de undersökningarna bekräftar misstankarna, nämligen att livsmedel från Kina inte uppfyller de krav som unionen ställer. EU:s beslut gäller med omedelbar verkan. Bara de transporter som redan är på väg till ett land inom unionen kommer att släppas in, och då kommer en rad tester att göras. För övriga leveranser, som inte lämnat Kina, blir det ett stopp, de kommer inte att släppas in till något av EU:s 15 medlemsländer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".