Farliga miljögifter på Färöarna

Färöarnas invånare och barnen i synnerhet utsätts för så höga halter av miljögifter att deras hälsa hotas. Det visar flera nya internationella vetenskapliga studier. Forskarna har funnit förhöjda halter av kvicksilver hos barn och skyhöga värden av PCB hos gravida kvinnor.

PCB-studien har gjorts vid Stockholms universitet av bland andra doktoranden Britta Fängström. Hon har undersökt PCB-halten i kvinnors blodserum.

– Den huvudsakliga källan är via deras traditionella föda som grindval, muskel och späck, och stormfågel, muskel och ägg, säger Britta Fängström.

Förklaringen till de höga halterna av PCB hos de gravida kvinnorna kan sökas i kosthållet, den mat man äter på Färöarna.

Gifter lagras i födan
PCB lagras i fettvävnad och halten blir då extra hög i grindvalspäcket och i stormfågeläggen.

I andra studier har man undersökt exponering för kvicksilver och PCB hos barn vid födseln, vid 7 års ålder och vid 14 år.

Man har undersökt en rad neuropsykologiska effekter av kvicksilver. En av forskarna är Pal Weihe, överläkare vid sjukhuset i Torshavn.

– Vi ser det på flera områden, som minnet och reaktionstid och rumsuppfattning. Det är inga stora effekter, men de finns där och de är helt klart relaterade till kvicksilver, men också i mindre grad till PCB, säger Pal Weihe.

Man misstänker också att PCB påverkar immunförsvaret. Preliminära resultat tyder på att de barn, som har hög exponering för PCB svarar sämre på vaccinationer och får färre antikroppar.

Gravida uppmanas undvika späck
Det finns samverkanseffekter mellan PCB och kvicksilver. Kvicksilver finns i valköttet och PCB i späcket. Därför är det nu tuffa rekommendationer för kvinnor i barnafödande ålder på Färöarna, säger Pal Weihe.

– Det oroar mig och vi behöver säga till de gravida kvinnorna att de inte ska äta späck under hela deras graviditet, säger Pal Weihe.

Färöarna ligger långt från föroreningskällor, men gifterna sprids med vindar och havsströmmar och lagras upp hos grindval och fågel.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".