Strid om valet i Sydkorea

I Sydkorea hotar två oppositionspartier att ställa landets president Roh Moo-hyun inför riksrätt. Oppositionen anser att presidenten på ett otillbörligt sätt har lagt sig i valkampanjen inför parlamentsvalet i april.

Detta är bara en av de kriser som uppstått kring president Roh sedan han installerades för ett år sedan.

Tidigare på onsdagen blockerade fyrtio medlemmar av det vänsterinriktade Uri-partiet talarstolen i det sydkoreanska parlamentet. De gjorde det som stöd till president Roh Moo-hyun som riskerar att ställas inför riksrätt.

Den laddade stämningen i parlamentet har uppstått sedan presidenten talat sig varm för Uri-partiet vid en presskonferens.

Val om en månad
Om en månad är det parlamentsval i Sydkorea. Presidenten förutsätts hålla sig neutral, men det anser de två största partierna i parlamentet att han inte var när han talade väl om Uri-partiet.

Det konservativa GDP, Stora Nationella partiet och MDP, Millenniets demokratiska parti har gemensamt bestämt sig för att försöka ställa presidenten inför riksrätt.

Det är osäkert om de två partierna kan lyckas uppnå två tredjedels majoritet, som krävs för att åtal mot presidenten ska kunna väckas.

Presskonferens på torsdag
I morgon kommer det att klarna om presidenten verkligen ställs inför rätta.

President Roh har utlyst en presskonferens till torsdagsmorgonen. Om han ber om ursäkt på ett sådant sätt att hans opponenter blir nöjda avskrivs kravet på riksrätt.

President Roh har styrt Sydkorea i drygt ett år. Under den tiden har han inte haft många lugna stunder.

Han lämnade sitt eget parti MDP i höstas sedan interna stridigheter splittrat partiet. Han anklagades för att ha tagit emot mutor under presidentsvalkampanjen.

Han tyckte på allvar att väljarna i en folkomröstning skulle få avgöra om han skulle fortsätta som president. Någon sådan folkomröstning har det inte blivit.

Lågt stöd i landet
Opinionsundersökningar har visat att färre än trettio procent av väljarna ger president Roh sitt stöd i dag.

Mitt i denna kris tog president Roh emot statsminister Göran Persson i Seoul på onsdagen.

Som närmaste grannland spelar Sydkorea en viktig roll när det gäller att få gehör för kraven på att Nordkorea avvecklar sina kärnvapen. Det nordkoreanska kärnvapenprogrammet var den viktigate frågan när Göran Persson mötte president Roh.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".