Konkurrens inom fastighetsmäklarbranschen kan komma att leda till lägre priser på sikt. Foto: Hasse Holmberg/PRB

Hårdare konkurrens väntar mäklarna

Konkurrensen inom fastighetsmäklarbranschen kommer att bli hårdare och priserna kommer gå ned i samband med att branschen nu får stora tillskott på högskoleutbildade fastighetsmäklare. Det säger Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi, vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Tidigare har professorn i fastighetsekonomi, Bengt Turner, kritiserat fastighetsmäklarbranschen för bristen på konkurrens där mäklarna håller ihop för att inte sänka provisionerna.

Priserna går ned
Konkurrensen blir tuffare framöver, tror Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi.

– I och med att det kommer ut fler mäklare på marknaden som ska slåss om ett begränsat antal objekt att förmedla så kommer också prisbildningen att påverkas, säger Stellan Lundström vid KTH.

Ekot har tidigare rapporterat om det stora intresset för att utbilda sig till fastighetsmäklare. Utbildningen är den svåraste att komma in på efter läkarlinjen. De 700 högskoleutbildade fastighetsmäklare som kommer ut varje år är betydligt fler än de som går i pension.

Fler nya idéer
Det kommer att leda till nya idéer och öka konkurrensen inom mäklarbranschen med bland annat fler möjlighet att bara köpa vissa tjänster, ökad marknadsföring över internet och inte minst hårdare press på priserna, enligt Stellan Lundström.

– Det som kommer är att man helt enkelt konkurrerar med priset. Man sänker provisionen från kanske 3-4 procent till 2-3 procent. Det gör ju mycket på en villa som kanske kostar upp mot fyra miljoner i Stockholmsområdet, säger Stellan Lundström.

Kommer det att gå att skära guld med täljkniv som fastighetsmäklare även i framtiden?

– Jag tror att det blir svårare för att konkurrensen kommer att öka, säger Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi vid KTH i Stockholm.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".