Sänkta löner för SAS kabinpersonal i Norge

Flygbolaget SAS och facket kommit överens om sänkta löner för kabinpersonalen i Norge. Avtalet kan bli vägledande också för de anställda i Sverige.

Den norska kabinpersonalens fackliga representant, John Lyng, säger att det känns tungt, men att försämringarna görs för att bolaget ska överleva.

- Det går inte att vara nöjd när lönen reduceras, det är sällan vi kommer överens om lönesänkningar, säger John Lyng, kabinpersonalens fackliga representant i Norge.

John Lyng har kämpat för de anställda i Norge i nätter och dagar under flera veckor nu. Efter nattens förhandlingar bar det iväg till SAS styrelsemöte i Stockholm. Jag har aldirg tidigare upplevt så intensiva förhandlingar, säger han. Förutom lönesänkningar för de kabinanställlda så kräver SAS- koncernen att personalen också ska jobba mer för att uppsägningar ska kunna undvikas. Kabinpersonalen får också sämre försäkringar och pesnsioner, säger John Lyng.

Han tror att kabinpersonalen och piloterna kommer att få behålla jobben i Norge nu. Men 200- 300 personer inom administrationen kan mista jobben, tror han. Framförallt som en konsekvens av planen att slå ihop norska dotterbolaget Braathens med SAS så att flygbolaget kan effektiviseras och operera under ett namn här.

Beatrice Janzon / Oslo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".