Hårdare konkurrens att vänta för fastighetsmäklarna

På onsdagsmorgonen kritiserade professorn i fastighetsekonomi, Bengt Turner, i Ekot fastighetsmäklarbranschen för bristande konkurrens. Men framöver blir det svårare för mäklare att tjäna grova pengar, eftersom allt fler mäklare nu utbildas på högskolorna, säger Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Ekot har tidigare berättat om det stora intresset för att utbilda sig till fastighetsmäklare. Utbildningen är den svåraste att komma in på - efter läkarlinjen. Och de 700 högskoleutbildade fastighetsmäklare som kommer ut varje år är betydligt fler än de som går i pension.

Och det kommer att leda till nya idéer och öka konkurrensen inom mäklarbranschen - med bland annat fler möjligheter att bara köpa vissa tjänster - ökad marknadsföring över internet - och inte minst hårdare press på priserna, säger Stellan Lundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".