Foto: Sam Stadener/PRB

Kaffe skyddar mot diabetes

Kaffe är inte bara gott och vederkvickande, på senare tid har flera stora studier visat att kaffe skyddar mot typ-2diabetes, den form av sjukdomen man får som vuxen.

Johan Ärnlöv, läkare och forskare vid Uppsala universitet, är en förklaring på spåren.

– Vi har tittat på de två huvudsakliga bakomliggande faktorerna för diabetesutvecklingen, en nedsatt insulinproduktion eller nedsatt insulineffekt, vi ser att ju mer kaffe man dricker desto bättre effekt har man av insulinet ute i kroppen.

Vad kaffet tycks göra är att underlätta för kroppen att ta till sig av det insulin som finns. Det här visar den studie som Johan Ärnlöv och hans kollegor gjort på närmare 1 000 personer, deras kostvanor och deras kaffekonsumtion.

Det speciella med den här studien är att man kunnat justera för den osundare livsstil som kaffedrickare inte sällan uppvisar, fetma, rökning och så vidare.

Vad är det då i kaffet som förbättrar insulineffekten? Det är inte koffeinet, snarare tycks det vara kaffets rikedom på antioxidanter. Kaffe är faktiskt en av våra viktigaste antioxidantkällor och kanske kan den här kunskapen i framtiden leda till nya läkemedel.

– Vi ser i vår studie att tre koppar kaffe om dagen motsvarar en förbättring en förbättring av insulineffekten som man ser vid 5-10 kilos viktnedgång. Det är ganska potenta effekter av kaffe som det ser ut.

Betyder det om jag är lite överviktig och borde banta, inte minst för att undvika diabetes, kan jag låta bli det nu och dricka lite mer kaffe?

– Nej vi kan inte rekommendera någon att dricka kaffe istället för att gå ner i vikt. Gå ner i vikt är det överlägset viktigaste.

Peter Lundström, P1 Kropp och själ
peter.lundstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista