Borgerliga partier splittrade om övergångsregler

De borgerliga partierna har interna problem och är splittrade i frågan om övergångsregler. I går lade ju regeringen fram sitt förslag om övergångsregler för EU:s nya medborgare. Det betyder bland annat att en polack eller lett måste ha arbetstillstånd för att arbeta i Sverige.

I folkpartiet pågår en dragkamp mellan olika viljor och det är ett svårt beslut , säger folkpartiets utrikespolitiske talesman Erik Ullenhag.

– Det är klart att vore det så att det skulle det bli problem med att människor kommer till Sverige och fastnar i bidragsberoende, så är det något som vi vill undvika. Sedan är det egentligen en diskussion om vilka medel vi ska använda, säger Erik Ullenhag och fortsätter:

– Jag och några till tror att vi kan lösa det utan övergångsregler med generella åtgärder som gäller lika för alla. Andra tror att problemet är större än så, och vill ha chans att ha övergångsregler under en tid för att hitta generella lösningar.

Det är inte så enkelt att bara säga nej till övergångsregler för folkpartiet och moderaterna. Partierna har alla sagt att de inte vill hindra folk från att komma hit och arbeta, men är samtidigt oroliga för att de svenska bidragssystemen kommer att utnyttjas.

Frågan delar partierna
I debatten låter de tvärsäkra på sitt nej mot övergångsregler, men på den raka frågan om de verkligen också kommer att röstar nej till regeringens förslag får vi inget rakt svar.

Frågan klyver också partierna. De folkpartister Ekot talat med säger att riskdagsgruppen inte vill ha övergångsregler men att partiledningen lutar åt andra hållet. Folkpartiet ska ta ställning till regeringens förslag på tisdag.

Inte heller moderaterna har slutgiltigt bestämt sig. Partierna vill alltså inte säga ja till vad regeringen föreslår idag. De pressar regeringen för att få förhandlingsutrymme för sina egna förslag.

För att gå med på övergångsregler vill till exempel moderaterna och folkpartisterna täppa till möjligheterna för de nya EU-medborgarna att få svenska bidrag.

Kd vill ha kontrollstation
Kristdemokraternas Alf Svensson har sagt definitivt nej till övergångsregler. Men egentligen är det så att de kan gå med på övergångsregler om det om några år visar sig att det blir problem på arbetsmarknaden. Det säger Holger Gustafsson, kristdemokraternas utrikespolitiska talesman.

– Med anledning av den oro som regeringen har skapat inför den här situationen, så vill en kontrollstation om tre år. Där ska regeringen titta på om vi har fått problem på arbetsmarkanden och med bidragssystemen. Om man man kan betrakta det som ett dramatiskt problem, då ska man återkomma till riskdagen med förslag till ändringar i systemen, säger Holger Gustafsson.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".